VVIP Yang Terhormat

16.5.13

CUTI CUTI CAMERON HIGHLANDS : DAY 4 (PART 1)



Assalammu'alaikum WBT.

Dah puas berjalan-jalan kat Strawberry Farm dan Butterfly Farm, ingatkan nak singgah la ke Tea Plantation. Tapi disebabkan faktor cuaca yg hujan setiap hari, kitorg decided to stay another 1 night kat CH. Ada lagi tempat-tempat yang mesti pergi kalau dah ke sana. Mula-mula my dear hubby mcm berat je nak stay 1 malam lagi. Tapi haruslah saya pujuk bgtau kita x puas lagi jalan-jalan kt sini. Bukan selalu dpt g cuti-cuti mcmni. Hehehe. Korang mesti pernah mengalami kes mcmni kan. Nak-nak mcm saya yg dah berbadan 2 ni, mmg x larat kalau nak terus balik ke Shah Alam time tu jugak. Penat berkursus pun x abis lagi. At last, he agreed! Yeayyyy!!!!

Day 3 : PASAR MALAM BRINCHANG

Petang tu, kitorg rest kt bilik je dulu sementara menanti hujan reda. Terlelap terus sbb masing2 keletihan. FYI, pasar malam Brinchang ni antara salah satu destinasi yg korang mesti pergi kalau ke CH. Mmg boleh jadi x keruan bila ke pasar malam ni. Siyes murah giler barang-barang kt sana. Mula-mula tatau nak beli ape. At last, beli jugaklah t-shirt CH utk kami 4 beranak. Then, benda yg musti beli haruslah FM! Murah..murah..murah punya wooo! RM1 satu. Mau juling mata nak pilih. Tapi xdpt nak beli banyak sbb bambam dah ngantok, kesian pulak tgk dia. Kitorg beli mana yg sempat je la.


Day 4 : SUNGEI PALAS TEA PLANTATION

Pas check-out, terus gerak ke destinasi seterusnya yg tak jauh dari hotel. Cuma yg terasa jauh disebabkan kesesakan lalu lintas. Bagi yg pernah pegi, kat Kea Hotel Apartment tu, org sesuka hati je nak parking kat tepi jalan. Tu la puncanya jalan jadi sesak. Dari 2 lane, jadi 1 lane je.

Nak dijadikan cerita, masa driving ke Tea Plantation ni, kitorg anak beranak cuak. Sebabnya, jalan sgt kecil. Mmg ngam ngam ho je. Hehehehe. Nak nak bila lalu sebelah bas. Pergghhh..bertambah-tambah cuak la dibuatnya! So, sila berhati-hati. Yg penting, korang kena bertolak ansur dgn pemandu2 yg lain :)


Parking di sini adalah PERCUMA, tak kisah korang nak singgah berapa lama pun. Mmg ramai foreigners dari Jepun, Korea, org Malaysia pun ramai jugak time kitorg pergi ni. Actually, ada 2 jalan utk mendaki ke puncak Tea Plantation ni, korang boleh pilih samada nak lalu di laluan tanaman teh atau jalan tar. Kitorg pilih utk ikut jalan tar tu sbb x terasa penat. Kalau naik tangga, mmg penat giler ah.



 
 


 

Then, kitorg terus menuju ke tempat pemprosesan teh. Dapatlah tgk cara-cara camne diorg proses teh dari A-Z. Si kakak la yg paling seronok sekali sbb ni pengalaman pertama melawat kilang camni.

 
Ada juga gambar kami berempat. Mekacih kt bro yg sudi tolong snapkan our pic :)
Masa nak turun tu, kitorg pilih ikut laluan di ladang teh. Turun tu xde lah terasa penat sangat. Kesian pulak tgk nenek atok, makcik pakcik yg dah berumur masa diorg tengah mendaki naik tangga ke Boh Tea Centre. Jom kita lihat kehijauan ladang teh ni. Pengalaman pertama buat anak-anak kami, let them speak with the nature... ^__^



 


 
Bye bye! See you soon :)

Next entry ---> Honey Bee Farm

Footnote : Datuk Seri Mustapa Mohamed dikekalkan utk meneruskan dan menerajui MITI lagi sejak tahun 2009 (MATRADE merupakan agensi di bawah MITI). Yeayyyy!!!

16 comments:

  1. dengar cerita sungai palas tu terbaik kan?hehehe

    ReplyDelete
  2. assalamualaikum kak suria, wahh murahnya FM. tahu boleh minta belikan bagi pihak. huewhuew :D

    ReplyDelete
  3. hu2.. teman kalau gi cameron beli strawberi byk2.. hu2..

    ReplyDelete
  4. tak sempat pon pi sungai palas aritu..ramai yang kata view kat sini cantik..

    ReplyDelete
  5. mummy cute gambar kat atas tu..nak g CH next sept...seronok tgk Sue jalan-jalan CH

    ReplyDelete
  6. sangat berliku liku jalan utk ke ladang teh tu kan.

    tapi memang best la kamu. boyot boyot pun maintain ayu je. kalau kita le time boyot, keluar penang pun tak boleh. tengok dinding umah je la...

    ReplyDelete
  7. Ada feeling2 ombak rindu tak kat ladang teh tu kak??
    Hehheheheh..

    ReplyDelete
  8. Comel ko sue hehehehe lieya suke tgk org preggy ni...cute tang perut gitu....

    Betul tu sue...sesekali berjln jauh kene laa stay lame sikit...lieya ni bukan boleh tgk org pi ch....terbayang2 je jagung ngan eskrim strawberi kat sane.....

    ReplyDelete
  9. wahhhhhhhhhhhh bestnyerrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

    ReplyDelete
  10. as-salm..bestnya bercuti dgn anak2..
    sy ni ntah bila nak pergi.dok planning je..huhu

    *kasut zalora dah sampai.. hihi
    *jom join MINI GA saya hari ni, nak.

    hadiah nya tepung segera red velvet

    http://lobaksusue.blogspot.com/2013/05/qr-mini-giveaway-pertama.html

    ReplyDelete

Terima kasih daun keladi,
Kepada kawan-kawan yang sudi ke mari,
Jangan segan-segan utk singgah lagi,
Ke blog yang tak seberapa ini.

Salam sayang dari A Wife♥A Mummy♥A Daughter.. ^_^

Half Purple and Blue Butterfly
 

Copyright © 2012 Reserved to A Wife ♥ A Mummy ♥ A Daughter
Design by kinara kinatara