VVIP Yang Terhormat

18.12.14

HAPPY 17TH MONTHS OLD

Assalammu'alaikum WBT.


Terasa cam kejap je masa berlalu kan. Dak tomei Zayyan Nourkhalish dah genap 17 bulan ari Ahad aritu. Semakin hari semakin bijak, semakin nakal, geram tau ngan perangai dia sekarang. Semuanya dia nak buat sendiri. Makan pun kalau boleh dia nak suap sendiri. Kalau dia tak dapat, siap menonggeng berguling-guling atas lantai nu haa..toksah nak drama sgtlah dik oiii..

Kalau kakak or abg dia ade ape2 brg kt tangan, dia pun nak jugak. Mmg tak boleh tunjuk ape pun kat dia. Pastu, pantang tgk remote Astro, TV or cooler. Ntah ape2 je la yg dia akan tekan nnt. Grrrrr..tapi dlm pada geram tu, terus x jadi nak marah2 manja kt dia sbb kitorg kelakar tgk gelagat dia dok menonggeng berguling2 tu. Dah serupa Sin Chan pun ye jugak. Adik ooo adik..kelakar tul la awak ni..seb baik lah awak ni kiut miut mcm mommy. Ehhhh.. :P

Skang dah pandai sebut babah, tatak, babang, mommy pulak disebutnya mama (dah tu yg paling senang nak dapat, hantam sajalah..nnt dah besar sikit pandailah tu..kena selalu sebut mommy dekat dia, baru senang nak lekat). Kalau nak sesuatu tu, dah pandai sebut "Nak"..Kalau kita suruh "Brush your teeth, wash your hand, comb your hair, clap your hand", dia dah pandai tunjuk la camne caranya tu. Bijak sungguhlah awak ni.. ^__^

Kalau mommy pegang apa2 makanan, mesti dia akan duduk or berdiri depan mommy sambil tadah tangan baca doa (terkumat kamit mulut ntah ape yg dibacanya..hehe) then sebut "Amin"..Yang paling tak tahan, setiap kali mommy nak pergi kerja, nak mandi, nak masak, nak masuk bilik air, nak buat ape aje, mesti dia akan membontoti. Utk tarik perhatian mommy, dia akan merengek2 manja dan terus menangis. Aksi paling ngade sekali dgn mengguling2kan diri. Gedik tau ko ni dik..issshhh..pembawakan siapalah agaknya manja dia ni..tetttttt..

Pagi tadi babah WhatsApp bgtau baby bangun lewat sikit (selalunya dia akan bangun time mommy g keje n melalak nak ikut). Kakak stay kat rumah nenek, cuti sekolah skang ni nenek soh tinggal kt Melaka dlm seminggu dua. Kebiasaannya kakak la yg banyak bantu babah layan n jaga adik time pagi memandangkan kakak masuk sekolah pkl 1pm. Nak dijadikan cerita, kitorg anak beranak ni jarang2 sekali berjauhan. Dak tomei zayyan, tunjuk2 kt bilik dan panggil tatak. Oh my..sedihnya..sian kt zayyan sbb dia pun terasa bila kakak xde. Abg dia si ayish tu lagi la terasa, asyik ajak balik rumah nenek je, rindu kt kakak katanya. Haihhhh..nak tinggalkan dia kt rumah mak, kesian pulak kat mak nnt, mak tak berapa nak larat dah, ayish boleh tahan lasak jugak, budak lelaki la katakan..huhuhu

Gambar terbaru dak tomei ni..ada mcm muka sape agaknya ye..hehehe
Footnote : Terima kasih kawan-kawan yang wish happy anniversary aritu..Tak sabar nak pindah rumah baru..weeeeee :)

12.12.14

HAPPY ANNIVERSARY MY DEAR HUBBY

Assalammu'alaikum WBT.

Sayangku...
Mengenalmu sejak Julai 2007
Pelbagai tohmahan cacian kejian dari orang sekeliling tentang hubungan kita
Namun, dengan izinNya Yang Maha Esa
Hubungan kita direstui
Kita mengikat tali pertunangan pada 29 Jun 2009
Setelah 6 bulan menyulam cinta, akhirnya..
Aku terimanya nikahmu dgn lafaz Basmallah tanggal 12 Disember 2009
Syukur alhamdulillah..

Kini...
Mahligai indah yang telah kita bina telah genap 5 tahun
Dikurniakan 3 cahayamata buah hati pengerang jantung kita
Susah senang pahit manis suka duka jerit perih ketawa gembira
Semuanya kita berkongsi bersama


29.06.09 ~ Meterainya ikatan tali pertunangan


Syukur alhamdulillah...
Mendapat restu dari anakanda


Sayangku..
Kau adalah anugerah terindah dari Allah. Terima kasih kerana telah menjadi suami, kekasih hati, dan sahabat di kala susah mahupun senang kita. Selamat ulangtahun perkahwinan yang ke-5 sayangku. Semoga kebahagiaan yang kita kecapi mekar mewangi buat selama-lamanya sehingga ke akhir hayat kita bersama-sama buah hati-buah hati kesayangan kita. Aku kan selalu menjagamu..

Lots of love,
Sayang

17.11.14

SUSPECT DENGGI!!!

Assalammu'alaikum WBT.

Haishhhhh..berminggu-minggu tak dapat update blog. Bersarang dah ni. Banyak hutang entry yang nak diceritakan. Huhuhu

2 minggu lepas ingat nak update. Tapi tetiba ketidaklaratan melanda. Nak tau kenapa? Sejak hari Selasa, rasa tak sedap badan. Kepala terasa berat, semua sendi dan otot lemah yg amat. Pergi klinik panel kat office ni, check suhu demam sikit. Bila naik je kat workstation, mmg gigil satu badan. Sampai rasa nak pitam. Terus call hubby bgtau soh dtg amik. Mujur masa tu bos outstation. 

Doc Peter (klinik panel kat ngan rumah) bgtau confirmed SUSPECT DENGGI!! Platelet darah 131 sedangkan normal platelet adalah 150-450. Esoknya repeat check darah lagi. Makin menurun platelet. So, doc dripped water. Xpelah, hubby kata nak cepat sihat, ikut je la ckp doc. 


Malam tu jugak hubby belikan 100+ berbotol2. Cari ketam dan kebetulan kawan baik kitorg offer nak masakkan sup ketam. Syukur alhamdulillah, ada jugak yg sudi membantu. Tapi tau je la kalau kena denggi ni, selera makan mmg kurang. Tengah malam kawan kami hantar sup ketam tu. Saya gagahkan jugak makan walaupun xde selera. 

Doc Peter kata "Kalau malam ni awak masih tak larat, terus ke hospital. Saya bagi refer letter.." Dalam hati tak pk ape dah, pk anak2 je. Sapelah nak jaga diorg nanti if mommy warded. Hubby pun risau gak. Dia terus cakap, "Syg, kita balik Melaka eh. Kita jaga syg kt hosp, anak2 nnt mak boleh tolong tgk2kan.." "Tgk dululah mcmana ye dear. Syg akan minum 100+ dan makan sup ketam dgn kerap. Mudah-mudahan cepat hasilnya.."

Esoknya ke klinik semula utk check darah. Alhamdulillah, platelet darah naik. Walaupun naik tak banyak, at least ada la peningkatan. So, tak perlu warded. Kelegaan di situ. Doc Peter bgtau kena repeat check darah setiap hari utk tgk platelet darah betul2 dah ok.

Weekend pulak, tetiba dapat SMS dari mak abah. Mak abah tanya ada g mana2 tak. Kalau mak SMS mcmtu, tau la diorg nak datang rumah. Saya ckp, "Sian mak abah susah2 dtg sini. Kaksu ok je. Zack pun ada boleh jaga kaksu.." Mak abah kami ni mmg mcmni, anak2 demam teruk sikit, mesti diorg akan dtg. Kebetulan aritu masa badan naik panas sgt, ckp kt hubby "Dear, syg nak mak.." sambil berlinang airmata. Tup tup mak abah dtg nak jaga saya. Aduhai..betapa kuatnya instinct seorang ibu tu kan. Actually, kami mmg rapat n manja dgn mak abah. Cucu2 diorg ni pun manja ngan atok nenek. 

Malam tu pergi klinik semula check darah. U know what..platelet darah dah ok, HB pulak sgt2 low 7.9 shj, normal HB adalah 11.5 ke atas. Doc Asma suruh refer ke hosp & warded. Aduh...dugaannya..tapi kami tak pergi pun..try makan supplement Vitalea Shaklee dan ubat tambah darah yg doc bagi. Mudah-mudahan HB cepat naik. Sampai skang masih terasa sakit kepala nak pitam sbb oksigen dalam darah kurang disbbkan HB low. Hopefully segera sembuh la..

Footnote : Selera makan semakin hari semakin down. Makan sikit je dah kenyang. Banyak kg jugak turun....sampai ada yg tegur, rajin awak berdiet. Padahal org tatau saya tgh suffer menahan sakit. Huhuhu
Half Purple and Blue Butterfly
 

Copyright © 2012 Reserved to A Wife ♥ A Mummy ♥ A Daughter
Design by kinara kinatara