VVIP Yang Terhormat

17.11.14

SUSPECT DENGGI!!!

Assalammu'alaikum WBT.

Haishhhhh..berminggu-minggu tak dapat update blog. Bersarang dah ni. Banyak hutang entry yang nak diceritakan. Huhuhu

2 minggu lepas ingat nak update. Tapi tetiba ketidaklaratan melanda. Nak tau kenapa? Sejak hari Selasa, rasa tak sedap badan. Kepala terasa berat, semua sendi dan otot lemah yg amat. Pergi klinik panel kat office ni, check suhu demam sikit. Bila naik je kat workstation, mmg gigil satu badan. Sampai rasa nak pitam. Terus call hubby bgtau soh dtg amik. Mujur masa tu bos outstation. 

Doc Peter (klinik panel kat ngan rumah) bgtau confirmed SUSPECT DENGGI!! Platelet darah 131 sedangkan normal platelet adalah 150-450. Esoknya repeat check darah lagi. Makin menurun platelet. So, doc dripped water. Xpelah, hubby kata nak cepat sihat, ikut je la ckp doc. 


Malam tu jugak hubby belikan 100+ berbotol2. Cari ketam dan kebetulan kawan baik kitorg offer nak masakkan sup ketam. Syukur alhamdulillah, ada jugak yg sudi membantu. Tapi tau je la kalau kena denggi ni, selera makan mmg kurang. Tengah malam kawan kami hantar sup ketam tu. Saya gagahkan jugak makan walaupun xde selera. 

Doc Peter kata "Kalau malam ni awak masih tak larat, terus ke hospital. Saya bagi refer letter.." Dalam hati tak pk ape dah, pk anak2 je. Sapelah nak jaga diorg nanti if mommy warded. Hubby pun risau gak. Dia terus cakap, "Syg, kita balik Melaka eh. Kita jaga syg kt hosp, anak2 nnt mak boleh tolong tgk2kan.." "Tgk dululah mcmana ye dear. Syg akan minum 100+ dan makan sup ketam dgn kerap. Mudah-mudahan cepat hasilnya.."

Esoknya ke klinik semula utk check darah. Alhamdulillah, platelet darah naik. Walaupun naik tak banyak, at least ada la peningkatan. So, tak perlu warded. Kelegaan di situ. Doc Peter bgtau kena repeat check darah setiap hari utk tgk platelet darah betul2 dah ok.

Weekend pulak, tetiba dapat SMS dari mak abah. Mak abah tanya ada g mana2 tak. Kalau mak SMS mcmtu, tau la diorg nak datang rumah. Saya ckp, "Sian mak abah susah2 dtg sini. Kaksu ok je. Zack pun ada boleh jaga kaksu.." Mak abah kami ni mmg mcmni, anak2 demam teruk sikit, mesti diorg akan dtg. Kebetulan aritu masa badan naik panas sgt, ckp kt hubby "Dear, syg nak mak.." sambil berlinang airmata. Tup tup mak abah dtg nak jaga saya. Aduhai..betapa kuatnya instinct seorang ibu tu kan. Actually, kami mmg rapat n manja dgn mak abah. Cucu2 diorg ni pun manja ngan atok nenek. 

Malam tu pergi klinik semula check darah. U know what..platelet darah dah ok, HB pulak sgt2 low 7.9 shj, normal HB adalah 11.5 ke atas. Doc Asma suruh refer ke hosp & warded. Aduh...dugaannya..tapi kami tak pergi pun..try makan supplement Vitalea Shaklee dan ubat tambah darah yg doc bagi. Mudah-mudahan HB cepat naik. Sampai skang masih terasa sakit kepala nak pitam sbb oksigen dalam darah kurang disbbkan HB low. Hopefully segera sembuh la..

Footnote : Selera makan semakin hari semakin down. Makan sikit je dah kenyang. Banyak kg jugak turun....sampai ada yg tegur, rajin awak berdiet. Padahal org tatau saya tgh suffer menahan sakit. Huhuhu

24.10.14

OUR HOME SWEET HOME

Assalammu'alaikum WBT.

2 minggu tanpa berita, 2 minggu tanpa suara. Huhuhu. Kesihatan tuan tanah sepanjang 2 minggu yang lalu amatlah tidak mengizinkan. Tak dapat dikenalpasti apa puncanya, demam on off, kepala rasa berat yg amat, terlantar 2 hari kat rumah..But, alhamdulillah..am getting better now. Alhamdulillah..Semoga kesihatan ini berterusan baik2 sahaja hendaknya..Ameen

Apa yang saya nak kongsikan hari ni? Nothing much. Tiada niat untuk menunjuk-nunjuk, sekadar berkongsi kegembiraan yg kami sekeluarga perolehi baru-baru ni. Setelah setahun menunggu, akhirnya.........

Tak sia-sia kami turun naik pejabat peguam dan pemaju tahun lepas. Berbekalkan deposit hanya RM200 sahaja, kami terus booking tanpa fikir panjang kerana inilah satu-satunya unit yang tinggal. Sebelum tu, kami juga ada g tengok 2-3 rumah contoh yg lain, harga pun lebih kurang sama mcm rumah kami ni. Tapi saya buat semakan dulu, kebanyakannya projek sakit dan pemaju berada dalam senarai blacklist BPP! Oh tidaklah kami mahu mengambil risiko!

Memang rezeki kami sekeluarga agaknya. Kebetulan masa tu saya tgh memboyotkan dak tomei Zayyan. Hehehe. Harganya? Jauh lebih murah dari yang kami sangkakan! Sekarang tak dapat dah harga macamtu. Semasa membayar booking pun, kami telah dibawa melawat ke kawasan tapak, dah naik 60%..itu pun dah membuatkan kami bertambah yakin dgn pilihan kami.. ^_^

Jom kita tengok progress semasa kami melawat tapak kawasan binaan awal bulan Januari 2014. Masa ni saya dah start masuk kerja semula, jadinya kami pergi ke sana pada hujung minggu.

Rumah kami yang sebelah kanan :)
Kawasan parkir rumah
Ruang tamu
Dapur
 

Kami teruja melihat progress rumah kediaman impian kami hinggakan kami membuat lawatan hampir setiap bulan ke sana. Hehehe. Ala..mcm tgk anak2 membesar la jugak kan. Tak sabar pun ada jugak.. ^_^

Ni pulak masa kami ke sana pada bulan Februari 2014.


Bagus diorg ni buat kerja, cepat je. Dalam masa sebulan dah banyak yang diorg buat. Diorg kena siapkan dalam masa yang ditetapkan, kalau tidak nanti kena denda dgn kerajaan. Hehehe.

Pastu, bulan 3 pun kami ada dtg tengok progress lagi. Hehehe..nampak sgt teruja kan?? Isshhh..haruslah..our home sweet home kan..masa ni diorg dah start cat luar dalam rumah kediaman kami..

Debab sungguhlah saya masa ni..hehe (malu sambil tutup muka..)

TO BE CONTINUED...

Ada masa nanti saya update lagi ya..tunggu tau!!

Footnote : Salam Awal Muharam 1436H buat semua umat Islam di seluruh dunia.. :)

10.10.14

AYUH POSITIF!!

Assalammu'alaikum WBT.








Always think positive if failed comes over you.
It just a test from Allah.
InsyaAllah, one day there will be a happiness.
Salam Jumaat yang penuh berkah! Semoga ceria-ceria selalu.

Footnote : Syukur alhamdulillah. Pagi Jumaat ni Allah beri rezeki kepada kami. Dapat makeup job untuk event minggu depan. Mudah-mudahan Allah murahkan rezeki kami sekeluarga. Apa yang kami bina hari ini adalah sebagai wadah dan persiapan utk anak-anak di masa hadapan :)
Half Purple and Blue Butterfly
 

Copyright © 2012 Reserved to A Wife ♥ A Mummy ♥ A Daughter
Design by kinara kinatara