VVIP Yang Terhormat

7.10.14

JADILAH PENGGUNA YANG BIJAK!

Assalammu'alaikum WBT.

Apa khabar kawan-kawan hari ni? Ada yang masih bercuti barangkali. Drive pagi tadi ke pejabat pun jalan agak smooth, clean and clear je. Alhamdulillah..Cuma agak kepenatan sikit sebab malam tadi heavy traffic jammed dari Ayer Keroh ke Nilai. 

Seriously sangat-sangat teruk jammed kali ni. Jadi, saya amik keputusan buka aplikasi Waze. Ternyata Waze recommend ikut jalan dalam, Alor Gajah-Tampin-Rembau-Linggi-Rantau then masuk ke highway PLUS dari Labu Sendayan. Walaupun sedikit jauh, tapi bila fikir-fikir balik, sanggup ke nak redah heavy traffic yang bergerak antara 9km/j-15km/j tu?? Of coz la kami tak sanggup kan, akan stuck kat situ je, bergerak perlahan yg amat mcm siput. 

Member yang bertolak dari Melaka melalui PLUS highway pada jam 7pm, tiba di Kota Damansara pada jam 12.30am. Sedangkan kami bertolak dari Melaka pada jam 9.30pm dan tiba di Kg Melayu Subang pada jam 12am melalui jalan lama. Nampak tak perbezaan kat situ?? Petrol kereta kami isi penuh dan hanya berganjak 1 takuk sahaja. Bayangkanlah kalau kami remain nak ikut PLUS highway, for sure bertakuk-takuk petrol yg berganjak. Nak pulak kereta auto, kalau asyik dok tekan brek, tekan minyak, tekan brek je, mmg akan melibatkan penggunaan petrol yg banyak.

Mana satu pilihan anda? Ikut jalan yg lurus, mudah dan tidak jauh tetapi melibatkan penggunaan petrol yg sangat banyak ditambahkan lagi dgn emotional stress, penat yg amat, sakit kepala dll? Ataupun, ikut jalan yg sedikit jauh tetapi melibatkan penggunaan petrol yg sedikit dan tanpa melibatkan emotional stress tetapi sedikit penat?

Jadilah pengguna yg bijak! Ini merupakan salah satu langkah kami untuk berjimat. Ke mana saja kami pergi, kami akan guna aplikasi Waze dan ikut laluan yg dicadangkan :)

Footnote : Teringat tragedi2 kemalangan jalan raya yang telah berlaku sejak akhir-akhir ni. Allahuakbar..sangat tragis..bukankah sebelum ini lori dan treler besar tidak dibenarkan berada di jalanraya dan lebuhraya semasa musim perayaan? Tapi undang-undang ni macam dah tak dipraktikkan lagi je..Salam takziah buat keluarga-keluarga mangsa yang terlibat. Semoga tabah hadapi dugaan ini..Al-Fatihah..

15 comments:

  1. selamat pagi
    singgah sekejap x sempat nak komen banyak2
    bz day

    ReplyDelete
  2. Sekarang ni memang kena bijak mengatur perjalanan, Sue. Dahlah harga minyak makin mahal, dan kita tak mampu buat apa-apa tentang itu. Jadi, merancang perjalanan salah satu cara untuk menjimatkan masa dan petrol ^__^

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la kak..nak tak nak terpaksa cari alternatif lain yg x merugikan kita..

      Delete
  3. Adik Lynda bertolak dr Jasin pukul 6.30 petang..sangkut kat Alor Gajah..
    Sampai Pdg Jawa pukul 1 pagi...huhu..
    Ni dia MC..hihi..kdg2 kena fikir juga alternatif kan Sue.

    ReplyDelete
    Replies
    1. seriously?? aduhai..naik kematu montot dok dalam kete lama2 kan. seb baiklah sue tergerak hati bukak waze masa tu..kalau x, mmg mengamok la anak2 tecik dalam kete tu..

      Delete
  4. Betul tu Sue ... jadilah pengguna yg bijak :)

    ReplyDelete
  5. OOO SAME LA KITA.. JEM GILER..... SAMPAI UMAH KUL 3PG TADI BERTOLAK DR KG KUL 4.30 PETANG SEMALAM.... ADEHHHH NGANTUK NYER KAT OFIS RINI

    ReplyDelete
  6. tu la sue lieya pun dok bace kat wall fb jek kawan2 update pasal balik jem....nak buat camne kan...yg penting selamat pergi dan balik...dan keseronokkan beraya di kampung tu yg buat kite lupe penat lelah dlm keter harung jem tuh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe..tau xpe..kalau tak bukak waze masa tu, mmg confirmed kitorg pun stuck dlm traffic jammed..

      Delete
  7. Jadi prngguna yg bijak dari segala segi...bukan di jln raya shj but di mana2 kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup..kat mana2 pun.pilihan di tangan kita, nak dgn xnak je

      Delete
  8. yup betul tu kak.saya hri tu masa raya cina pon blk ikut jalan lama..lalu kuala selangor.jauh mmg jauh tp seronok dpt menikmati keindahan alam..elak stress kan. hihi

    ReplyDelete

Terima kasih daun keladi,
Kepada kawan-kawan yang sudi ke mari,
Jangan segan-segan utk singgah lagi,
Ke blog yang tak seberapa ini.

Salam sayang dari A Wife♥A Mummy♥A Daughter.. ^_^

Half Purple and Blue Butterfly
 

Copyright © 2012 Reserved to A Wife ♥ A Mummy ♥ A Daughter
Design by kinara kinatara