VVIP Yang Terhormat

31.5.13

CHECKLIST : BARANG DAN KEPERLUAN BAYI & IBU

Assalammu'alaikum WBT.

Memandangkan tinggal beberapa minggu je lagi nak ke EDD 17.07.13, makanya kenalah ada checklist BARANG dan KEPERLUAN BAYI & IBU utk memudahkan misi pencarian mana yg masih belum ada lagi. Checklist ni penting untuk memastikan kita tak ter'over' membeli dari bajet yang telah disasarkan (amik..ayat mcm bahasa buku gitu. hehehe). Saya mmg mcmni, nak beli apa2 barang sekalipun, mesti come out with lists and budget first. Ease for our reference sebenarnya, xdelah terjadinya istilah 'terbeli lagi'.

Memandangkan kami masih belum mengetahui jantina bayi dalam kandungan ni, makanya kami tidak membeli warna yg spesifik utk jantina lelaki atau perempuan. Kang beli warna pinky dinky, tetiba yg keluar boboy. Kalau beli biru belaka, tetiba yg keluar girl. Haaa..x ke haru dibuatnya! To play safe, beli je la barang dan keperluan bayi yg both gender boleh pakai. Xdelah pening kepala nanti. Info ni pun penting utk bagi mereka yg bakal menimangcahayamata yg pertama.

Berikut adalah senarai BARANG dan KEPERLUAN BAYI. Selain daripada tu, saya guna barang2 yg kakak dan bambam punya je mana yg masih elok dipakai lagi, xdelah membazir sgt. Sebabnya, anak-anak zaman skang ni cepat membesar dgn jayanya. Makanya, tak perlulah kita membazir nak beli semua yg baru belaka. Setuju??

 



Bukan barang dan keperluan bayi je yang harus diambilberat tau. BARANG dan KEPERLUAN IBU pun sama penting juga. Biar kita sendiri yang pilih dan beli, nnt karang kalau suruh incik suami yg beli, ntah pape la pulak jadinya kan. Hehehehe. Lain yang kita suruh beli, lain pulak yang dia beli nanti. kihkihkih (tapi x semua lelaki mcmtu kot)


Footnote : Mana nak dapat breastpump dan breastmilk storage bag yang murah ye? Sbb mmg dah niat nak fully bf baby sama mcm bambam dulu. Hari Ahad ni pas makeup job utk pengantin nak terjah ke Mother, Baby & Kids Fair kat PWTC la. Kot boleh dpt harga baik punya. Harap tak rambang mata la nanti. Hehehehe

23 comments:

  1. wah... siap dah....
    bagus tu.... tak de lah susah bila sampai masanya nanti

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye kak, kena prepare awal2
      takut kang ade je yg tak sempat nak beli

      Delete
  2. dah hampir complete dah tu....
    semoga semuanya terus dipermudahkan...amin...

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah. bnyk barang kakak dan bambam yg masih bole digunakan lagi, xde lah membazir sgt kak. thanks for the doa ye :)

      Delete
  3. Assalamualaikum...salam ziarah...didoakan semoga dipermudahkan Allah..ameen ya rabb!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumsalam. thanks wardah!
      mudah2an..amin :)

      Delete
  4. assalamualaikum kak suriaa, panjangnya listing, semoga segalanya dipermudahkan buat akak dan keluarga. heeee nanti jumpaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumsalam. ye la dik, mmg panjang listing nya. kena siap2kan awal-awal. klau ikutkan mcm bnyk, sebenarnya benda2 kecik tu yg kita x perasan kdg2 tu. ok dik. ape2 akak update kt fb k :)

      Delete
  5. bagus2
    *tak pa kak.
    kebetulan sy nk blk kedah.
    kalau ada saya amik terus.kalau tak da kena tempah n tunggu la..
    in shaa ALLAH

    ReplyDelete
  6. wahhh kak dah nak siap semua dh..nanti baby dh lahir hery g jenguk k..hehe...semoga dipermudahkan segalnya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe..kena prepare awal2 ni dik. takut ada yg tertinggal pulak nnt. baiklah, nnt akak update kt fb k. amin..

      Delete
  7. Wah dah prepare habis ni.....semoga semuanya selamat....mesti berdebar2 ni walaupun dah ada pengalaman sebelum ni kan...:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye la mia. nak kena siapkan awal2. senang nnt. mmg nervous pun

      Delete
  8. mmg kena ada checklist begini utk keperluan bersalin..jadi tak kelam kabut kan

    ReplyDelete
  9. dah nak dekat dah ye kak.moga dipermudahkan segalanya.

    ReplyDelete
  10. baguslah dah buat checklist mcm ni awal2 !

    ReplyDelete
  11. counting days ye kak. Ahha, dah byk barang tu. Jaga diri ye kak

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ros. anytime je nak bersalin ni. thanks ya :)

      Delete

Terima kasih daun keladi,
Kepada kawan-kawan yang sudi ke mari,
Jangan segan-segan utk singgah lagi,
Ke blog yang tak seberapa ini.

Salam sayang dari A Wife♥A Mummy♥A Daughter.. ^_^

Half Purple and Blue Butterfly
 

Copyright © 2012 Reserved to A Wife ♥ A Mummy ♥ A Daughter
Design by kinara kinatara