VVIP Yang Terhormat

21.5.13

32 WEEKS PREGNANCY CHECK-UP APPOINTMENT

Now kandungan dah hampir masuk 32 minggu. Bermakna tinggal lagi 57 hari je lagi menanti detik melahirkan. Nervous? Haruslah ada, cuma bila dah ada pengalaman xde lah terasa sgt nervousnya.


Results dari 32 weeks pregnancy check-up:

Berat fetus : 2 kg
Kedudukan fetus : Kepala dah berada di laluan
Kedudukan uri : Sebelah kepala (tidak menghalang laluan)
Denyutan jantung fetus : Normal
Usia keratan rentas kepala fetus : 31 minggu 6 hari
Usia tulang kaki fetus : 32 minggu 3 hari
Usia keratan rentas perut fetus : 32 minggu 4 hari
Pergerakan fetus : Normal
Tekanan darah ibu : 115/78 (normal)
Berat ibu : Naik 1 kg (sebelum ni naik 500 gram je)


Yang buat saya teruja bilamana baby berada dalam keadaan sujud. Subhanallah...Maha Suci Allah yang menciptakan sebaik-baik kejadian baik di langit mahupun di bumi. Actually, saya risau jugak few weeks ago sebabnya bila checkup, baby kelihatan songsang (breech). Xnak dia pusing2 kepala ke bawah. But, check-up kali ni saya lega sgt sebab kepala baby dah berada di laluan yg sepatutnya. Air ketuban pun masih ada utk tampung baby.

Kalau ikutkan kiraan keratan2 rentas kt atas tu, x jauh lari sangat usianya. So, doktor kata x perlu risau. As long, x jauh sgt kiraannya. Hopefully, biarlah keadaan baby tak berpusing2 sgt. Biar dok kat laluan tu je. Hehehe
Footnote : Barang dan keperluan baby x beli sgt pun sbb barang2 bambam masih boleh digunakan lagi. Boleh berjimat kat situ. Sekarang ni proses susah nak tidur malam, pusing kiri kanan serba tak kena. Dgn cuaca di malam hari yg amat panas sampaikan terpaksa mandi tgh2 malam tu. hehehe

19 comments:

  1. wahhh kejap je... alhamdulillah semoga semuanya dipermudahkan nanti kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la kan. Mmg terasa cepat je masa berlalu. Tau2 je dah bersalin nnt. Hihi. Thanks MQ!

      Delete
  2. Assalamualaikum kak suria. sheila dah add dekat fb tau! bestnya.. takpelah kak, tinggal lagi 57 hari lagi je. yeayyy nak jumpa kak suria and baby :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumsalam. Ok sheila, akak dah accept pun. Hihi. Nnt akak update kt fb k :)

      Delete
  3. Nama dh prepare ke? Hihi
    Excited plak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nad, secara jujurnya sue belum pilih nama lagi. Tapi nama girl dah ade, nama boy je yg sue tgh dok pilih lg. Huhu

      Delete
  4. bestnya dah dekat2 ni..tang nebes kompem la ade..mau tak nebes,dah pernah rasa kan camner bersalin..tawakal and doa je banyak-banyak..

    ni gegurl ke boboi sue??

    kalo zee mmg kena get ready sangat dah time ni..tiga2 hero zee kuar awal dari due date...paling awal si angah,hampir 3 minggu ++..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi..tau xpe. Bersalin tu pun kita bertarung nyawa. Tatau lg boy or girl, masih 50-50. Tunggu je la sue update nnt. Hihi. Owh..kira awal ye ank2 Zee keluar. Mcm ank sulung sue kuar 5 ari lbh awal dari EDD, yg bambam kuar tepat2 EDD. Hopefully kali ni lbh kurang jugak la :)

      Delete
  5. nanti lahir lah baby bulan July. sama dengan FD lah nanti, hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi..bkn takat sama dgn FD je. Akak pun lahir bln Julai gak, 19.07. Kakak sulung, adik lelaki n 2 org ank buah pun lahir bln Julai gak. Hihihi

      Delete
  6. Replies
    1. wahhhh..sama la ngan kita! dekat2 je tarikhnya :D

      Delete
  7. Tak lama lagi je baby nak keluar dah kak ye.,... =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye aunty. x bape lama je baby nak kuar
      nnt aunty jgn lupa dtg jenguk baby k :D

      Delete
  8. skjp j kan
    dh x lama tu

    tetiba sy pula yg xcited ni
    smg DIPERMUDAHKAN..

    ReplyDelete
  9. wah bestnyer mesti x sabo nak tggu bby ni kuar kan...hehehehe

    ReplyDelete

Terima kasih daun keladi,
Kepada kawan-kawan yang sudi ke mari,
Jangan segan-segan utk singgah lagi,
Ke blog yang tak seberapa ini.

Salam sayang dari A Wife♥A Mummy♥A Daughter.. ^_^

Half Purple and Blue Butterfly
 

Copyright © 2012 Reserved to A Wife ♥ A Mummy ♥ A Daughter
Design by kinara kinatara