Secara jujurnya, saya tak pernah membayangkan atau terpikir kenapa biskut-biskut yang di beli berlubang-lubang. Pada jangkaan, mungkin kerana style, rekabentuk mesin atau trademark. Tapi, biskut berjenama apapun mesti berlubangkan? Biskut Cream Crackers ke, Biskut Marie ke, segala biskut la senang cakap..mesti berlubang kan. Korang perasan tak?
Pencarian
hari ini menunjukkan bahawa biskut-biskut ini dibuat berlubang bukanlah
kerana suka-suka. Namun ianya adalah kerana untuk memastikan
biskut-biskut ini masak secara rata. Kalau diikutkan, biskut ini akan
mengeluarkan wap/haba. Tanpa lubang-lubang ini, biskut akan mengelembung
dan membuatkan biskut kelihatan buruk. Selain itu, dengan lubang-lubang
ini, biskut akan lebih rangup.
Kalau
lubang-lubang biskut ini dibuat terlalu dekat menyebabkan biskut akan
menjadi sangat keras dan kering kerana terlalu banyak wap yang keluar.
Kalau terlalu jauh, gelembung yang hodoh akan muncul.
Footnote : Entry auto-publish. Sedang menyiapkan urusan kerja. Akan cuba balas jejak korang. Happy Monday!
Laaaaaa.....
ReplyDeleteAJ baru tau arini...
hehhhehe...
Thanks for this info kak... =D
hehehe..akak pun baru tau, kalau x mmg langsung xtau kot
Deletebaru tau....
ReplyDeleteingat kan trend biskut mesti lubang2
hehehe. ade jugak yg trend gitu
DeleteOooh baru tau....selalu tau makan biskut jak...hehe thanks kongsi info....
ReplyDeletehehe..sama2
Deleteoooooo ye ke...
ReplyDeleteye la kak
Deletecakap pasal biskut ni, 2-2 biskut ni MQ suka... tambah satu lagi biskut jagung... aduhhh sedapnya....
ReplyDeletehohoho..mmg sedap la!
Deletetak penah fikir..pcl ngap terus jer mcm tu....gelojoh bila mkan biskut eh !
ReplyDeletehaha..sama jugaklah.
Deletex pernah terlintas pun kan
oh mcm tu ker..baru tau..done kotex
ReplyDeletehehe. thanks MV!
DeleteOo baru ku tau..
ReplyDeleteIgtkan mmg design nya gitu
Utk cantek2 je
Hehhf
hehehe..mula2 pun sue tatau jugak
DeleteOOO..BARU TAU. thank bagi tau yer.
ReplyDeletesama2 kak
Deletesy pun igt corak2 je
ReplyDeletengeeee~
Deleteoo itu ke sebabnya...baru tau :D
ReplyDeleteoh mcm tu ke ? baru tau ni
ReplyDeleteowhhyeke, ehehe, sye pong baru tau harinie :D thx akak for sharing dis info..heeeee ^_______^
ReplyDeletedulu kalau buat kuih yang kalau 4 segi atau bulat gitu memang mak suruh cucuk ngan garfuler...
ReplyDeleteCamtu ceritanya yek..baru M tau
ReplyDeleteohh, baru tau :D tapi kalau biskut Tiger macam mana pula? hehe :D
ReplyDeleteloo..bawu tau ni
ReplyDeletesalam isnin anum :)
ReplyDeleteOwh...baru ku tahu.
ReplyDeleteterima kasih akak untuk info ni.. Ros pun tak pernah terfikir.. hihi.. baru perasan yang biskut tu berlubang.. hihihi
ReplyDelete