VVIP Yang Terhormat

14.3.13

SIKIT SIKIT, LAMA LAMA JADI BUKIT!


Haaaa..mungkin ada sesetengah daripada kita mmg suka menabung. Termasuklah kami anak-beranak. Bila ada je duit syiling, x kiralah berapa jumlahnya, mesti kami akan masukkan ke dalam tabung. Utk pengetahuan korang lagi, c bambam pun dah pandai menabung skang ni. Dia nampak je syiling kt lantai, dia ckp, "Mummy, nak abung". Seeee...kita kena ajar sedari anak2 kecil lagi.

Mcm tu jugak ngan kakak. Setiap kali pergi sekolah, mmg kami ada sediakan bekal (actually, xnak dia makan makanan yg x berkhasiat. sbb tu selalu buatkan bekal utk dia). Tu yg kami bagi duit belanja RM1 je setiap hari sbb tau dia mmg jimat cermat orgnya. Dia hanya belanja 30sen je setiap hari utk beli aiskrim Malaysia tu. Selebihnya dia masukkan dalam tabung. Tabung yg kitorg guna pun, botol yg penutup merah yg org guna nak letak kuih raya utk dijual tu.

Pastu, mcm saya dan husband kalau bershopping  xkira kat kedai or pasaraya, setiap kali peniaga/juruwang tanya ada duit syiling tak, saya akan cakap xde. Sbb ape tau, duit baki syiling tu, boleh masuk dalam tabung. Pegi la mana2 pun, saya tetap ckp xde syiling (tp mmg xde pun syiling dlm wallet saya sbb setiap hari dok menabung). Tapi kalau harga barang tu RM1.10 tapi ko bagi RM50 mmg saje nak cari penyakit la kan. Hehehehe

Bila bayar tol pun camtu gak. Tiap-tiap hari ulang-alik dari rumah-pejabat, pejabat-rumah saya akan ikut NKVE Jalan Duta-Kota Damansara. Tol pegi RM1.80 tapi saya akan bagi RM2. Balance 20sen tu boleh masuk tabung. Kalau sehari kumpul 40sen, 30 hari dah dpt RM12. Tu baru perbelanjaan tol saya pergi kerja sorang. Belum termasuk balance duit belanja kakak, balance duit beli barang dapur dll lagi.

Begitulah setiap hari, kitorg akan lakukan benda yg sama je. Dalam mind dah set, menabung menabung menabung. Korang nak tau apa yg kami dapat hasil dari menabung? Kami sekeluarga dapat beli set perabot bilik tidur (katil queen size, almari solek, almari dan side table), TV LCD 32" dan mesin basuh fully auto. Agak-agak berapa la total tabungan kami ye. Hehehehe

Tapi kami beli sikit-sikit la, xde la beli sekaligus. Mcm set bilik tidur tu, baru je sampai hari Isnin lepas masa saya x brp sihat tu (terjawab jugak persoalan Ayut aritu. Hehe) sbb dah pindah rumah bawah ni senang sikit, at least kalau nak pindah rumah sendiri nnt, xde la jenuh sgt. Kalau dulu dok apartment, mmg x membeli la brg2 perabot. Guna je ape yg tuan rumah sediakan.

Sebenarnya, saya takde niat langsung nak menunjuk-nunjuk. Cerita saya ni boleh dijadikan pengajaran dan tauladan buat semua dan nak jelaskan kelebihan MENABUNG tu sendiri. 3-4 tahun lepas punya tabungan, dah selamat masuk dalam akaun ASB anak-anak kami. Biar duit tu bercambah-cambah. Utk masa depan diorg jugak. Syukur alhamdulillah...

Cuba korang praktikkan. In shaa Allah, pasti akan membuahkan hasil. Walaupun 10sen, tapi besar nilainya bila dikumpul setiap hari. Bagi yg dah pratik, teruskan je niat murni demi masa depan kita dan keluarga. Duit tu pun boleh digunakan bila dalam kecemasan (contoh mcm 2 thn lps bambam warded kat hosp sbb kena rotavirus, kos ambulans dari Gleneagles ke HKL pun kami guna duit tabungan kami)

Sikit-sikit, lama-lama jadi bukit itu tidak mustahil jika kita bersungguh-sungguh nak lakukannya.

  
Selamat menabung!

47 comments:

  1. Betul.... Akak pun sediakan tabung untuk anak2 akak sorang satu...
    Akak sendiri pun ada tabung...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg bagus amalan menabung ni. bnyk faedah :)

      Delete
  2. Betul kak.....
    AJ selalu simpan syiling....
    Kalau sesak2 ada je duitnya.....
    Tau2 berpuluh2, beratus2 syiling... =D
    Bagus sangat amalan ni... =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannnn..tau2 je bnyk dah simpanan kita. hehe

      Delete
  3. hehehe...kan..bli set blik tido..trus tido lena.. :D btul2x..mnabung itu bestttt..hahaha... :) utk msa dpn mmg sgt berbaloi bile mnabung :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..tau xpe. actually, dah lama plan nk beli. tp disbbkan dulu akak dok rumah apartment, tu yg malas nak beli. nk pindah nnt leceh. mmg berbaloi pun menabung ni :)

      Delete
  4. Wahhh good sharing.. MQ ni kalau menabung suke korek2.. Tapi hsbnd memang rajin menabung syiling...die la dok ajar anak menabung..

    ReplyDelete
    Replies
    1. samalah ngan sue jugak MQ. mula2 dulu mmg kitorg buat tabung asing utk segala perbelanjaan/hutang. tp nmpk mcm x praktikal pulak. sudahnya segala syiling yg ada, kitorg satu kan sekali. lg senang :)

      Delete
  5. Kat umah tu meman ada tabung botol susu yg beso tu. Klo ada duit syiling memang soh anak2 letak dlm tabung.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagus kak amalan menabung. nak melentur buluh, biarlah dari rebungnya kan.. :)

      Delete
  6. Replies
    1. yes rina. bagi yg nak mendirikan 'masjid', mmg elok sgt praktikkan menabung ni. setiap hari dpt kumpul RM1 pun dah ok. sebulan dah RM30. sikit2 lama2 jadi bukit. good luck!

      Delete
  7. setuju sgt akak....Kalo nak ajar anak2 ni kena mula dr kecik, bak kata pepatah meluntur buluh biarlah dr rebungnya kan...heehe.
    mmg bagus sgt amalan menabung ni, mana tau time sesak2 or ada emergency ke kan, boleh laa guna duit tabung kan akak :) hee

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul3 tu dik. akak pun setuju ngan adik gak. kdg2 duit tu bkn utk kita, utk anak2. kot la tetiba kereta meragam, bole guna duit tu.

      Delete
  8. betul tu.. setuju sgt..sikit2 lama2 jd bukit.. :D

    ReplyDelete
  9. hery pun duk menabung juga tp kan bila xdk terpksa amik..hahahha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye la dik. kdg2 terpaksa guna jugak kalau time terdesak. tu la namanya tabungan emergency :)

      Delete
  10. samalah kita sue, mesti menabung jugak sikit-sikit. kalau tak menabung, memang takda apalah rumah, hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannnn..nak2 kita yg dah mendirikan rumahtangga ni. mmg elok sgt menabung. kalau nk harapkan gaji, mmg x cukuplah nak membeli itu ini

      Delete
  11. saya memang menabung dr kecil hingga sekarang.kami yg belum ada anak nie telah buat satu tabung utk anak yg bakal dilahirkan kelak..dah penuh tabung simpan dlm asb...

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagus2..demi masa depan sekeluarga. mmg harus dipraktikkan semua org. dpt kumpul RM50 sebulan pun jadilah :)

      Delete
  12. bagus la ajar anak akak dari kecik, hehe :D
    tapi kan, kadang2 kalau kena bayar RM1.10 or apa2 yg 10sen hujung, setengah kedai tu tak kisah, so dia halalkan je 10sen tu ^^
    mesti akak dah banyak menabung, kan? best best :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha'ah..kedai kt area rumah akak pun camtu jugak.
      selalu 10sen/20sen hujung tu, dia x amik pun.
      so far, dah penuh 1 tabung kuih tu sbb yg lain2 dulu tu dah tukar dgn barangan n buat simpanan. hehehe

      Delete
  13. sikit-sikit lama-lama jadi bukit...
    dalam purse sy memang tak ada duit syiling.. semuanya masuk tabung....
    macam kak sue jugalah... setiap kali tanya ada duit syiling tak, sy akan cakap tak ada.... dah memang betul pun tak ada...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannnnn..seronok bila menabung ni. nmpk mcm sikit, tp bila kumpul, lama2 jadi banyak la. keep it up!

      Delete
  14. betul tu..... sikit2 lama2 jadi bukit.....

    ReplyDelete
  15. Yupaa... wa sokong.. N semua nya betul2.. ^_^

    ReplyDelete
  16. Tq share tips ni
    Dpt beli brgn umah tu..
    Kagum kejap
    Tp tak mustahil kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama2 nad. sharing is caring kan.
      kdg2 kita kena bgtau pengalaman2 yg kita pernah lalui utk pengajaran dan iktibar bersama.
      mmg tak mustahil sbb dah berlaku pd kami pun. hehehe

      Delete
  17. mak aih..dapat beli set bilik tidur tu.. wah.. tak sangka kan.. betullah orang cakap, sikit2 lama2 jadi bukit..wah.. nak kena amalkan lepas ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah bang boni. rezeki kami sekeluarga dari menabung. yg penting kena bersungguh2. selamat menabung!

      Delete
  18. Intan memang ada tabung ..kadang2 penuh pastu korek balik..ekeke..pastu buh alek..ekekekee..entah bila nak penuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. ala intan. biasalah tu. kdg2 terdesak, terpaksa amik juga. hehehe

      Delete
  19. anak-anak dan ayahnya ada tabung..ema jer yang tak ada tabung..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. oyeke..xpe, yg penting ada tabungan utk masa depan sekeluarga. :)

      Delete
  20. Very inspiring sue entry ni..dh byk kali dengar, tp selalu kalo boleh nk habiskan jugak syiling sbb berat je purse..huhu

    ReplyDelete
  21. bagus tu sue..akak pun menabung jugak,bukan setakat syiling,duit seringgit pun akak simpan jugak tau..banyak sikit..hehe

    ReplyDelete
  22. Sama la kita Sue....sikit2 lama2 menimbun dalam bank tu nanti..

    ReplyDelete

Terima kasih daun keladi,
Kepada kawan-kawan yang sudi ke mari,
Jangan segan-segan utk singgah lagi,
Ke blog yang tak seberapa ini.

Salam sayang dari A Wife♥A Mummy♥A Daughter.. ^_^

Half Purple and Blue Butterfly
 

Copyright © 2012 Reserved to A Wife ♥ A Mummy ♥ A Daughter
Design by kinara kinatara