VVIP Yang Terhormat

31.10.12

MARI BERCUCUK TANAM!

Haaaa..majority xdapat teka teki teka tekuk pic ygpagi tadi kan. Dah kata Wordless Wednesday. Kang klau terus bagi clue, confirm boleh jawab punya. Hehehehe

Actually, kami dah start menanam since bulan puasa lagi sbb buah ni mmg menjadi kegemaran terutama di bulan Ramadhan (Hint #1). Sgt mudah didapati di negara-negara padang pasir (Hint #2). Haaa..korang mesti dah dapat jawapan dia kan.


Kitorg xde plan pun nak tanam. Biji buah kurma ni my hubby campak je dalam pasu yg ade tanah organik. Tgk2 sebulan pastu, dah tegak elok camni. Ada 2 pulak tu yg tumbuh. Alhamdulillah. Mula2 plan tanam dulu kat pasu ni. Agak2 dah besar gabak skit, kitorg nak pindahkan ke kebun abah kat Melaka. Sekali pandang pokok ni macam daun pokok kelapa kan? Saya pun dok teka pokok ape la tu mase my hubby tunjuk dulu. Hehehehe


Haaaa..yang pulak pokok buah mata kucing. My fav! Since bln Sept-Okt yg lepas kan musim buah mata kucing ni kan. Kitorg pulun pegi pasar malam. Beli 2kg makan 4org habis time tu jugak. Hehehe. Mmg hantu buah mata kucing ni. Nak2 kalau isinya manis. Fuhhhh.. (ni pun dah kecur ayaq liuq) Anak pokok ni pun kitorg akan biarkan dia dalam pasu ni sampai la dia dah besar skit. After that, baru alihkan ke kebun. (sekarang pun dah banyak anak pokok buah mata kucing ni. Hampir 30 anak pokok jugaklah. Harap2 semuanya menjadi. Hehehe)


Yang ni korang mesti tau punya. Selalu kita wat masak. Makan ngan sup, mmg sedap! Inilah daun bawang. Ala, x susah pun kan. Agak2 bawang tu dah bertunas sikit, tanamkan je dalam pasu kecik gini. Senang je nak bela daun bawang ni. Hehehe

Sape cakap dok apartment x bole bercucuk tanam? Hehehe. Nak dengan tak nak je kan. Tapi make sure la kalau dok apartment tu, pokok2 ni boleh kena matahari. Memandangkan rumah kitorg ada balconi, senanglah sikit.

Let's go green! Mari kita hijaukan bumi ni :)

Footnote: Tak sabar nak tgk hasil dari tanaman2 ni. Esp pokok kurma tu. Sgt magic! Campak je biji, tgk2 dah bertunas. Eh..pokok gaharu yg kitorg tanam kat kebun dah menjadi. 10 anak pokok yang ditanam, semuanya membesar dgn jayanya. Alhamdulillah...

18 comments:

  1. wah, siap ada pokok kurma tu... senang nnti bulan puasa tinggal petik jerk teus makan.. hehe

    p/s : yang kat bawah header tu senag jerk.. kat dashboard blog tu just pi kat "pages" peh tu klik jerk 'new page' then letak la pape yang kita nak... nak tambah page, klik 'new page' lagi dan lagi dan lagi dan lagi...
    ok x? hehe
    ker nak kena buat tutorial.....masz x reti, huhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. MASZMADI: hehehe. tau xpe kan. tgk2 dah bertunas camni. ingatkan pokok ape la td. ok dear. thanks for the tips. nnt buat lah tutorial. mmg al fenin x reti sungguh nak buat yg ni. hehehe

      Delete
  2. Kurma rupanye... tekaan td mmg jauh tul dr jwpan haha :-)

    ReplyDelete
  3. waaaa...!!! Pokok kurma! Tk sbr jgk nk tggu hasilnya..nnt update tau! =)

    ReplyDelete
  4. tanam poko kurma ye.. suka makan buah mata kucing... ^_^

    btw, sy lupa nak bagi tau yang sy ada buat blog review..
    kat sini.. ^_^
    http://www.mizruha.com/2012/10/blog-review-sue-rya-qistina.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. MIZ RUHA: hehehe. kebetulan husb letak je biji kurma kat tanah organik tu. thanks for the blog review ya :)

      Delete
  5. wah..pokok kurma pun ada???? rasanya boleh terus dimajukan sebab permintaan buah kurma pada bulan puasa sangat2 memberansangkan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. BONI KACAK: hihihihi. insyaAllah bro. apepun kena tunggu dan lihat dulu menjadi ke x. risau gak bila dah tukar ke tanah lapang, lain pulak tumbesarannya. hopefully menjadi la :)

      Delete
  6. Replies
    1. MRS VELENTINE: hehehe. xpe sis, saya pun saje suka2. mula2 husb soh teka pun saya x tau :D

      Delete
  7. Replies
    1. RIRI YOORIN: hehehehe. saje mengisi masa lapang. x susah pun :)

      Delete
  8. Replies
    1. EMA: bertangan sejuk? hehehehehehe. alhamdulillah :)

      Delete

Terima kasih daun keladi,
Kepada kawan-kawan yang sudi ke mari,
Jangan segan-segan utk singgah lagi,
Ke blog yang tak seberapa ini.

Salam sayang dari A Wife♥A Mummy♥A Daughter.. ^_^

Half Purple and Blue Butterfly
 

Copyright © 2012 Reserved to A Wife ♥ A Mummy ♥ A Daughter
Design by kinara kinatara