VVIP Yang Terhormat

7.3.13

22 WEEKS PREGNANCY CHECK-UP APPOINTMENT

Assalammu'alaikum WBT.

Sorry, lambat ke udara hari ni. Sebabnya hari ni ada pregnancy check-up appointment. Padahal kat klinik  panel satu building ngan office je pun. Tapi arini punyalah ramai org yg tak berapa sihat, terpaksalah mak yong menunggu (tak tunggu pun, pas register nama terus naik office semula). Penat dok lama-lama.

Results dari 22 weeks pregnancy check-up:

Berat janin : 533 gram
Kedudukan janin : Telangkup ke bawah (breech)
Kedudukan uri : Bawah janin
Denyutan jantung janin : Normal
Pergerakan janin : Normal
Tekanan darah ibu : 112/74 (normal)
Berat ibu : Naik 1.5 kg

Hohohoho..risau gak bila berat naik banyak camtu. Tapi doc kata jgn risau sgt sbb ni kira ok jugak sbb masa check-up 5 minggu lepas berat naik 2 kg! Takdelah risau sgt pun, dok baca artikel2 kat internet, pakar mengatakan sekitar 16 minggu ke atas, penambahan berat badan akan naik mendadak walaupun dah cuba control makan dan walaupun makan dlm kuantiti yang sedikit. Agak kelegaan di situ cuma kena cuba reduce kan berat badan. Control makan dan jgn minum minuman yg manis-manis. Ok, got it. Kena azam supaya berat naik tak lebih dari 1kg.

Syukur alhamdulillah..baby membesar sesuai mengikut usianya. Jantina baby belum dpt dikenalpasti disebabkan kedudukannya yang menelangkup ke bawah. It's ok, jantina tak penting. Yg penting, both of me and baby sentiasa sihat.

Doc will monitor for the next check-up appointment bagi kedudukan baby sama ada berpusing atau tidak atau masih dlm keadaan breech lagi. Itu yang merisaukan saya sebenarnya. Cuma doc bgtau tak perlu risau sgt, jgn stress kerana masih ada banyak minggu lagi utk baby berpusing-pusing dalam rahim. (dulu masa preggy kan bambam pun lbh kurang sama keadaannya)

Mohon kawan-kawan semua mendoakan agar semuanya kan baik-baik saja ya. Mudah-mudahan...Amin

37 comments:

  1. Alhamdulillah.... Berat naik tak pe... yg penting Sue ngan baby sihat

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum awak. alhamdullilah. awak dan baby sihat. jaga kesihatan baik2 ye :)

    ReplyDelete
  3. alhamdulillah..take care yea..done kotex

    ReplyDelete
  4. paling byk berat naik skali check up dlu 3.1 kg..hehe...kena minum air gula la jwbnya.. :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. perghhhh..banyak tu! so far, x pernah lagi berat naik banyak. hopefully, maintain je la. hehe

      Delete
  5. Patutnya kena record macam ni kan.. Baru ingat progress baby... hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la pslnya kan. kdg2 kita lupa. ni baby dah semakin besar, kena la buat rekod sendiri. senang kita nk pantau

      Delete
  6. erm, moga mummy n baby sihat2 jerk..... ameen

    erm, sabtu ni datang kraf ker @ hubby sorang yang perfom?...

    ReplyDelete
    Replies
    1. amin...thanks masz. saya ikut hubby sekali aritu. tapi bkn hari sabtu, tp hari jumaat. ada saya war2kan kt latest entry

      Delete
  7. Take care akak...Semoga akak n baby sihat2 sokmo.. :)

    ReplyDelete
  8. Sue…jaga diri bebaik ye…bestnya …nak jadi macam sue juga..:) hehe..sue jangan lupa makan suplimen yang perlu..(tetiba intan jadi doctor jap) keh keh

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe..thanks intan. mudah2an dipermudahkan segalanya. kdg2 tu terskip jugak mkn supplement :D

      Delete
  9. syukur baby and mummy sihat. take care yer

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah. mudah2an sihat hingga tiba hari lahirnya. thanks kak!

      Delete
  10. wah.. nebes saya baca.... apela perasaan preggy mom kan kak.. moga baby.. eh fetus akak baik2 je.. dan lahir sihat.. hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mcm2 perasaan bercampur baur. risau pun ade gak. mudah2an dipermudahkan segalanya. thanks ya!

      Delete
  11. seronoknya bakal ada ahli baru... semoga ibu dan baby sihat2 saja...

    ReplyDelete
  12. salam sue..alhamdulillah semuanya ok..take care ye sua

    ReplyDelete
    Replies
    1. wa'alaikumsalam. thanks kak! akak pun sama take care jugak ye

      Delete
  13. seronoknye bace cerita org pregnant nih...

    ReplyDelete
  14. alhamdulillah ... take care selalu sis ^^

    ReplyDelete
  15. Insya'Allah moga yg baik2 sahaja buat Sue-Rya dan baby... Akak pun excited jugak ni bila org lain share experience ttg berat badan tu... Masa 1st trimester berat tak naik & turun, statik je... masuk bulan ke 5 naik 4 kg terus! Mendadak gilerr... risau gak ni... tp mmg rasa lapar je... kalau tak makan rasa angin & sakit perut...huhuhu... Sama2 kita berjuang ye :))

    ReplyDelete

Terima kasih daun keladi,
Kepada kawan-kawan yang sudi ke mari,
Jangan segan-segan utk singgah lagi,
Ke blog yang tak seberapa ini.

Salam sayang dari A Wife♥A Mummy♥A Daughter.. ^_^

Half Purple and Blue Butterfly
 

Copyright © 2012 Reserved to A Wife ♥ A Mummy ♥ A Daughter
Design by kinara kinatara