VVIP Yang Terhormat

21.2.13

TIPS : MUDAHNYA DI DAPUR

1. Kangkung lembutkan rambut
Rambut kering biasanya akan kelihatan keras, kasar dan kusam. Apa kata cuba gunakan petua ini untuk melembutkan rambut. Caranya ambil seikat kangkung, buang akar dan bersihkan. Di dalam mangkuk, ramaskan kangkung hingga keluar lendir, sambil itu campurkan sedikit air suam. Tapis lendir dan lumur pada rambut. Biarkan beberapa minit sebelum dibilas. Ulangi beberapa kali dalam seminggu, pasti rambut akan kelihatan lembut dan bersinar.

2. Nasi hangit
Nasi yang dimasak hangit? Jangan panik. Letakkan sekeping roti putih di atas nasi selama 5-10 minit untuk menyerap bau hangit tersebut. Hati-hati ketika mencedok nasi untuk dihidangkan. Jangan sampai ke dasar nasi yang hangit.

3. Bertih jagung cepat masak
Anda gemar buat bertih jagung di rumah? Cuba cara ini. Sebelum memasukkan jagung dalam ketuhar atau alat membuat bertih jagung, rendam dulu bijian tersebut dalam air selama 10 minit. Lembapan tambahan itu membantu bertih jagung pecah lebih cepat dan gebu.

4. Khasiat air rebusan pasta
Selepas merebus pasta atau kentang, jangan dibuang air rebusan tersebut. Sebaliknya sejukkan dan gunakan untuk menyiram tanaman di keliling rumah. Air tersebut mengandungi nutrien yang berguna untuk tanaman anda.

5. Aloe vera rawat luka
Sentiasa pastikan ada sepasu pokok aloe vera di dapur anda. Tumbuhan ini sangat berguna kerana jika ada terhiris atau terbakar jari, segera patahkan daun aloe vera dan gosokkan gelnya pada tempat yang cedera, pasti akan rasa lega. Selain daripada tu, lendir aloe vera ni boleh juga digunakan sebagai mask dan lulurkan di rambut utk kesan yg lebih lembut.

Selamat mencuba!



Footnote : Semalam petang saya masak nasi goreng ikan hancur dan telur dadar. Kami 4 beranak makan kemain berselera dan bertambah2. Hehehe

41 comments:

  1. nasi goreng ikan hancur?erm menarik! nak resepi :P

    ReplyDelete
  2. macam2 gak yerk.. air rebusan pasta selalu akak buangjer...

    ReplyDelete
  3. nasi goreng ikan hancur? bunyi mcm sedap tu sue....rajin mak yong masuk dapur heheheeheh

    lieya dulu suke sapu alovera kat kening ngan bulu mate...tapi sapu time nak tdo le...kalo tak melekit2 plak bukak katup mate wakakaakakaka

    ReplyDelete
  4. mmg best kalau baca ni.tp nk membuatnya tu malassss.hehe

    ReplyDelete
  5. share lah pulak resepi nasi goreng ikan hancur tu.... tak penah lagi cuba

    ReplyDelete
  6. Nice sharing...
    Tapi bila nak praktikkannya tu, tak tau lah...
    Hehheheh..

    ReplyDelete
  7. yg no.2 selaluletak garam jer..dona sanofi

    ReplyDelete
  8. Thanks for the tips sue. Pasal nasi hangit tu boleh lah saya try nanti. Kekadang masak bubur anak terhangit sket...hahaha.

    ReplyDelete
  9. As salam Sue-rya,

    Macam saya kan, tahu banyak petua, suka nak baca petua tapi nak buatnya... alahai, malas sungguh! Tulahkan biasanya org cantik ni rajin-rajin belaka! Saya ni kurang kerajinan sikit...hikhik

    Apa2 pun sgt appreciate dgn perkongsian ni! Manatau nnt tetiba jadi rajin lak...hakhakhak :D

    ReplyDelete
  10. Jap..jap... awak preggy jugak ye! yeaayyy!!! Calit sikit! :))

    ReplyDelete
  11. @lieyalatif biasa2 je la lieya. simple sgt!
    sue mmg suka letak aloe vera kt muka dan rambut. halus mulus je jadinya

    ReplyDelete
  12. @Ibu Amirul ok kak. nnt saya share resepi nya. tunggu next next entry :D

    ReplyDelete
  13. @AyueJean AJ hehehe. bnyk sgt petua pun kdg2 kita bole jadi lupa

    ReplyDelete
  14. @Fiza Rahman hehehe..sama la jugak kak. kdg2 kita nak cepat, api kita bukak besar2. sekali hangit, hamek! hehehe

    ReplyDelete
  15. @Marya Yusof wa'alaikumsalam marya. saya pun kdg2 malas jugak nak try itu ini. mana yg ada tu kira ok la. hehehe

    ReplyDelete
  16. @Marya Yusof yes dear. kita sama2 ngah preggy. take care of urself n baby inside tau. nnt up story psl baby k :)

    ReplyDelete
  17. tang nasi tu baru tahu...letak roti ea...tp skrg dh pkai rice cooker..xhangit sudah...hihihi

    ReplyDelete
  18. nasi hangit tu pun kak fieda baru tahu..

    ReplyDelete
  19. banyak yang boleh ikut ni.. thanx untuk semua petua ni :)

    ReplyDelete
  20. @ayut hehehe..samalah ngan akak. cuma kalau rice cooker rosak/xde elektrik, no choice terpaksa guna dapur gas :D

    ReplyDelete
  21. banyak petua menarik....air pasta tu selalu buang je ..kalau duk kg ni kalau buat pasta ka , leh siram kat tanaman..tq sue

    ReplyDelete

Terima kasih daun keladi,
Kepada kawan-kawan yang sudi ke mari,
Jangan segan-segan utk singgah lagi,
Ke blog yang tak seberapa ini.

Salam sayang dari A Wife♥A Mummy♥A Daughter.. ^_^

Half Purple and Blue Butterfly
 

Copyright © 2012 Reserved to A Wife ♥ A Mummy ♥ A Daughter
Design by kinara kinatara