VVIP Yang Terhormat

25.2.13

MAKE-UP CLASS & TRIAL MAKE-UP

Tarikh : 23 Februari 2013
Tempat : Seksyen 7, Shah Alam
Masa : 2.00 petang
Personal Make-up Class

Sebenarnya, ada lagi seorang yang terlibat dgn kelas mekap ni. Tapi dia tak dapat hadir sbb ingatkan kelas jatuh pada hari Ahad. Saya mengikuti ke kelas mekap ni sekali lagi kerana nak mantapkan lagi teknik solekan yang sesuai untuk sebarang majlis.
Disebabkan kelas tersebut hanya dihadiri oleh saya seorang sahaja, maka sifu saya aka Cik Qu nak tgk cara saya mekapkan model yang ada. Oh tidak! Gigil-gigil tangan mekapkan model tu, Mira namanya. Tapi nak pandai, kena la rajin buat praktikal. Saya dah lama tak praktikkan kot, last mekap aritu masa raya. (kalau mekap diri sendiri mmg boleh sgtlah kan. Muka sendiri, edisi main belasah sajok. Hehehe)
Sifu saya ni mmg bagus. Dia ajar semua teknik solekan from basic to advance. Dia tolong-tolong jugak mane teknik yg agak lemah bagi saya. Saya pun suka bertanya itu ini. Nak pandai kan. Kena la rajin bertanya. Kalau tak, sesat jalan nnt. Hehehe

Kulit wajah Mira takde sebarang masalah cela. So, sangat senang nak mekap kan dia. Orgnya mmg dah cantik, bila mekap lagi bertambah cantik. Tambahan pula ngan kulitnya yg putih gebu. Lagi naik seri. Ni pun dgn bantuan sifu saya. Kalau dia takde, rasanya masih gigil-gigil lagi tangan saya ni nak mekapkan Mira. Hehehehe. Nak pakaikan Mira eyeliner dan bulu mata pun senang, tu yg nampak smooth je mekap dia :)

*******************************************************************************************
Tarikh : 24 Februari 2013
Tempat : Kelana Jaya
Masa : 11.00 pagi
Trial Make-up for Azura

Ini adalah job pertama saya pada tahun 2013 ni. Actually, Azura ni akan guna perkhidmatan persembahan angklung untuk majlis perkahwinannya pada 2 Mac ni. Pagi 2 Mac tu, dia akan adakan sesi outdoor photoshoot. So, kira dia amik terus pakej persembahan dan mekap dgn saya.

Semalam merupakan trial mekap utk Azura. Muka Azura bermasalah jerawat dan cela. Jadi, agak sukar nak mekap kan wajahnya. Tapi, dgn bantuan krim Naturactor 171, jerawat dan cela dapat disorokkan. Hehehe. Azura pun inginkan simple make-up, dia tak nak menampakkan wajahnya berbeza sangat dari wajah asalnya.

Azura mmg tak pernah mekap sebelum ni. Jadi, mmg agak sukar nak mekap kan dia. Nak-nak masa nak pakaikan eyeliner, bulu mata dan maskara. Sgt susah ok! Comot momot jadinya mekap di bawah mata. Huhuhuhuhu. So, mmg menguji kesabaran saya jugaklah. Hehehe

 

Bersama bakal pengantin, Azura :) 
Footnote : Saya budak baru belajar, kalau salah tolong tunjukkan...Berminat? Feel free to contact me 014-2379783 :)

39 comments:

  1. nanti kak makeups saya leh x?tuk event..haha :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha..x perlulah nak gedik sgt dik. kang lain pulak jadinye :D

      Delete
  2. Nanti pro lah kak...
    Practice make perfect kan.... =D

    Yang Hairy tu nak make up jugak?? Eheeemmmm.... Sesuatu sangat... =P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe. mudah2an dik. Akak pun masih belajar dan terus belajar lagi. Nak dpt yg sempurna tu mmg amik masa sikit, yg penting ada usaha.

      Dia tu saje gedik la tu :D

      Delete
  3. bolehlah saya belajar dari sis nanti :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah dear. Kalau dah confident nak buat kelas, akan saya war2kan. :)

      Delete
  4. hamboi...bermake-up pulak yer, dekat utube pun dah ramai yang buat kelas free, tapi kalau pergi macam ni, lagi berkesan sebab ada penunjuk ajar kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. alang-alang dah belajar teknik solekan tu, better teruskan bisnes je. saya ni sebab minat. hehehehe. ye la, kena ada sifu depan mata baru senang nak belajar :D

      Delete
  5. Cantek
    Mula mula mmg x pandai
    Dh lama nnt expert la ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..mekasih Nad.
      insyaAllah, cuma kena rajin praktis je

      Delete
  6. Replies
    1. minat kak. sbb tu sue sanggup amik kelas dan belajar :)

      Delete
  7. cantiklah sue, KA bagi 5* untuk make up ini. moga terus maju jaya ye

    ReplyDelete
  8. wah...maju setapak lagi...Alhamdulillah...

    pandai ko mekap nok...krim naturactor tu bagus nampaknya...tertutup semua jerawat kekdahnya...

    tahniah sue!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe..mekasih kak!
      klau x minat, x tentu bole jalan bis ni kak.
      mmg ramai makeup artist guna naturactor tu.
      muka nmpk sgt flawless :)

      Delete
  9. Wahhhh mak yong kite dah maju selangkah kehadapan....lieya doakan sue berjy dlm bidang solekan pulak...mane tau ade rezeki sue jd mak andam kan hehehhehh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks lieya! Ni semua sbb minat dan dorongan husb sue.
      Mmg cita2 nak bukak butik andaman sendiri. InsyaAllah

      Delete
  10. kalau dah minattu kenalah usahakan mantap-mantap supya customer berpuas hatikan... tapi serius akakni pun kena beljaar supaya muka tak nampak sememehn...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu kak. saya mmg suka belajar sampai berjaya :)

      Delete
  11. cantek. lawa lagi mak labu tu akak tengok. hehehehe.

    org preggy memang ada aura seri tersendiri kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe..xde la lawa mane mak buyong ni.
      kalau mekap kt muka senirik, contengkan aje dah siap.
      tu la, selalu time preggy mmg org ckp berseri

      Delete
  12. Wah...Bestnya...Cantik...Betul2 transform la Azura tu...
    Wilma nie memang tak pandai bermekap...
    Mekap pun time ada majlis perkahwinan jak :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sbb kulit dia bermasalah, tu yg kena touchup lebih.
      ni pun sbb minat wilma. kalau x minat, mmg x menjadi. hehe

      Delete
  13. Sue…! kita nyer minat sama lah..intan pon minat mekap..lama dah g kelas mekap..bulan 5 ni intan mekap kawan kawen…best kan mekap2….ngeee.:) suka tgk orang jadi lagi cantik kan..sue teruskan usaha…lawak…:))

    • sue nak share dan kongsikan maklumat tadi boleh sue…kita sama2 berkongsi…kita pon tatau dunia sekarang banyak sangat kes menipu…yg penting kita kena hati2..:) kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la, tgk Intan ade update psl mekap mekap ni. hehehehe. ari jumaat dan sabtu ni sue ade job mekap utk nikah dan outdoor. hari2 sue praktis kat rumah nak mantapkan lagi bakat yg ade ni ha. hehehe

      Delete
    2. sama la..intan pon hari2 tenyeh muka sendiri..heheh..nak mantapkan juga..nak minta muka husband jadi model ada misai lak..kuwang kuwang....eh perkataan intan tulis atas komen first tu "lawa" tau..bukan lawak..adeh ..error typing lah pulak..huhu..tapi kan dulu ketagih sangat kan nak mekap mata, husband intan tadah juga la sebelah mata dia..akakakaka..gian mekap..hahahah..naya, mangsa keadaan

      Delete
    3. hehehe..sama jugak. husb jugak la yg jadi mangsa, paling tidak pun sue mekap kan anak sulung tu. hehehe. tang base semua dh ok, tp tang kening tu je yg kena rajin wat praktis

      Delete
  14. solekan mata utk atas tu cantik....suke2x.. ^^ keep it up kak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks ayut. yg 1st tu sbb kulit dia sgt licin dan senang nk makeup. hehehe. akan belajar dan terus belajar :)

      Delete
  15. cantik..wajah bakal pengantin nampak berseri2

    ReplyDelete

Terima kasih daun keladi,
Kepada kawan-kawan yang sudi ke mari,
Jangan segan-segan utk singgah lagi,
Ke blog yang tak seberapa ini.

Salam sayang dari A Wife♥A Mummy♥A Daughter.. ^_^

Half Purple and Blue Butterfly
 

Copyright © 2012 Reserved to A Wife ♥ A Mummy ♥ A Daughter
Design by kinara kinatara