VVIP Yang Terhormat

4.2.13

CUTI CUTI : ZOO MELAKA

Tarikh : 27 Januari 2013
Tempat : Zoo Melaka, Ayer Keroh, Melaka
Masa : 11 pagi - 3 petang

Dah lama sebenarnya nak bawak kakak dan bambam ke Zoo Melaka. Padahal rumah atok nenek dekat je pun ngan zoo ni. Tapi disebabkan kitorg balik pun jarang-jarang, tambahan pulak ada jemputan kenduri kahwin, tu yg tak dapat nak singgah. Masa keluar Tol Ayer Keroh tu, kakak soh mummy babah bawak kakak n adik g Zoo. Dah lama tak pegi katanya. Ok ok. Mummy ok je. Sekali sekala bawak diorg ni jalan-jalan kt tempat mcmni kan, sure seronok punya lah.
 
Actually, balik kali ni pun sbb nak jenguk bambam mummy yg comel ni kat rumah atok nenek. Since mabuk teruk aritu, my parents soh tinggalkan bambam ngan diorg. Kebetulan pulak kitorg pindah rumah, lagi la bz bz bz gamaknya. Tambahan pulak ngan jadual show yg agak padat.
 
Kebetulan 27.01 tu cuti Thaipusam, maka ramailah umat manusia kat Zoo Melaka tu. Kitorg yg keje kat KL mmg beruntunglah sbb esoknya (Isnin) dapat cuti umum pulak lagi tu. Haaa..sambung cuti lagi, spend time ngan anak-anak lagi. Hehehe

Disebabkan cuaca yg amat panas, kitorg pakai santai je. Nama pun nak bersiar-siar kan. Topi angry bird kakak tu kitorg beli RM10 je kat gerai-gerai sebelum masuk Zoo Melaka. Ok la harganya. Kalau mahal, confirm tak beli. Tempat lain lagi murah kot kan.
 
Seronok kakak dapat naik kuda :)
 
 
Binatang ni ape ntah nama dia. Kalau korang pernah tgk kartun Madagascar, ni lah salah satu binatang yang ada dlm kartun tu. Kakak kemain senyum lagi kan. Bambam pulak cam pelik tgk binatang tu. Dah pergi dekat, tapi dia takut pulak. Hehehe
 
 
 
 
Hahaha..comel je muka bambam mase ni. Siap buat bunyi aummmm lagi pulak tu. Kitorg tgk harimau bintang dan harimau belang dari pondok yg ada tingkap kaca. Boleh tgk secara dekat kalau tgk dari tingkap ni. Bambam kemain bunyi aummmmm tu banyak kali. Sampaikan org lain yg ade kat pondok tu gelak tgk gelagat dia.
  

 
 
Masa tgk burung pulak, kakak dan bambam seronok sgt. Mcm2 jenis burung yg ada kat situ. Tapi yg paling menarik minat kakak dan bambam adalah burung warna biru dan burung enggang tu. Kitorg biarkan je dia tgk burung tu lama-lama, nak dia explore sendiri. Yg burung enggang ni pulak, time kitorg datang tu, dia dok panggil kawan kat sangkar sebelah (jenis enggang jugak). Bising sgt2. Bambam cakap, "Mummy, takut, bising!" sambil tutup telinga. Bijak anak bujang mummy ni :)
 
 
Kalau ke Zoo Melaka, mmg ramai yg takkan lepaskan peluang ambil gambar kat kura-kura besar ni. Berani betul mereka kan naik atas kura-kura tu. Sikit pun dia tak marah. Hahaha. Sila jgn tertipu ok. Kura-kura batu namanya ni! Replika sahaja. Mcm-mcm jenis adik beradik kura-kura ada kat situ.

 
Orang utan ni pulak, time kitorg dtg tgk dia, dia tgh gigit botol mineral tanda lapar. Pastu dia bukak mulut besar2 sambil tadah tangan. Rupa-rupanya dia mintak makanan. Ye la, sesiapa yg dtg mmg selalu bagi makan kt orang utan ni. Tu yg bila xde sape yg bagi makanan, dia buat gaya camni. Kalau ikutkan peraturan Zoo Melaka, kita tak boleh bagi makan sewenang2nya pd binatang2 yg ada dalam zoo ni.
 
 
 
Tgk la bambam tu. Mummy dok buat peace, dia pun nak tiru sama. Berbelit-belit tgk jari dia. Hehehe. Xpe, dia dlm proses nak belajar n he is fast learner. Good boy!
 
Kul 3pm camtu, mummy dah tak larat. Lapar sgt-sgt. Ingatkan nak pergi makan kat McD sebelah Taman Buaya tu. Tapi disebabkan bambam dah mengamuk dek kerana mengantuk tapi melawan mata, kitorg pun terus balik rumah mak abah.
 
Footnote: Ada rezeki nanti nak bawa anak2, parents n adik beradik makan kat Ikan Bakar Muara Sg Duyong. Dulu pernah makan kat situ. Lebih sedap berbanding Ikan Bakar Umbai. Perggghhh...terliur dah ni. hahaha!

45 comments:

  1. seronok budak berdua tu ye... kalo ge zoo melaka memang wajib bergambar kat kura-kura besar tu

    ReplyDelete
  2. Seronoknya diorang ye.....
    Amboih bukan main aum2 lagi si bambam ye... =D

    ReplyDelete
  3. lepas nie harga tiket akn mahal sbb byk penambahbaikan yg akn dilakukan oleh pengurusan baru .. hehehh penat berjln dlm zoo

    ReplyDelete
  4. xpnh lg g zoo melaka..cm best je ni..hihi

    ReplyDelete
  5. laa...orang utan tu lapa ke sebenarnya, ingatkan mengantuk, hehe...

    ReplyDelete
  6. Ros tak pernah sampai lagi zoo melaka,..

    ReplyDelete
  7. COMEL....tang nak try buat peace tu heheeheheh....takpe2 sok dah terraa manjang posing asik tunjuk peace jek heheeheheh

    ye la sue, sekali imbas bambam ni dah mcm dayyan plak tgk heheheeheheh...kalo letak sebelah2 kompom org ingat adik beradik heheeheheheheeh....

    alah tingin nak bawak dayyan pi zoo...tapi tu laa kalo balik melaka dah sibuk kat umah mertua kan...selalu je hajat tak sampai....

    ReplyDelete
  8. suke g zoo...tgk binatang..comel kat kepala harimau ad bam-bam...hihihi

    ReplyDelete
  9. seronok dpt tgk byk haiwan... dpt naik kuda pulak tu...hehe

    ReplyDelete
  10. suka tengok kakak & bam bam...Lama tgu ada tak pic mummy..last baru ada

    ReplyDelete
  11. Bestnyer..terpancar kegembiraan anak2..:)

    ReplyDelete
  12. comelnya bambam ngn kakak..gmbr hepy ja best la tu tgk mcm2 haiwan..hehe..bru balik melka ahad rtu :p

    ReplyDelete
  13. best jenjalan kat zoo melaka nieh, tapi kena stanby air banyak2 n cari tempat rehat selalu... penatt..

    ReplyDelete
  14. @Anum mmg best! dpt spend most of our time ngan diorg :)

    ReplyDelete
  15. @Nad MamaZN sgt happy sbb dah lama dia ajak. aritu kebetulan semangat nak bwk diorg jalan2

    ReplyDelete
  16. @yana aina tau xpe. sedangkan aritu kitorg pegi pun tiket dewasa RM10, tiket kanak-kanak RM5. tu pun dah mahal. tapi rasanya mahal lg tiket kt zoo negara

    ReplyDelete
  17. @Orga hahaha..mula2 saya tgk pun ape la yg org utan ni dok buat. rupanya dia lapar. mmg bijak!

    ReplyDelete
  18. @lieyalatif samalah ngan kitorg. kalau blk melaka, mmg jarang keluar rumah. sbb tu bila kakak ajak, nak tak nak kena bawak jugak. pasni nak g hutan rekreasi pulak. lama x pegi sana.

    mmg kalau dayyan ngan bambam ni letak sebelah2, org mesti akan ckp diorg ni adik beradik or kembar. sama sgt! ntah bila la dpt jumpa kan

    ReplyDelete
  19. @Ema Blog mmg luas pun. mujur bnyk kerusi diorg sediakan. xdelah mak buyung ni letih sgt. haha

    ReplyDelete
  20. @ayut sama la ngan akak. suka g zoo. redup pun redup. cuma angin kurang buat kita rase panas je.

    ReplyDelete
  21. @Mrs Velentine mummy mmg jarang dpt ambil gambar ngan diorg. selalunya mummy la yg tukang snap gambar. hehehe

    ReplyDelete
  22. @UmmiAbi alhamdulillah. kami seronok bila tgk anak2 happy :)

    ReplyDelete
  23. @maszmadi mmg pun masz. kitorg bawak air mineral, abis kt dlm tu jugak. penat sgt. mujur bnyk kerusi utk berehat. hehehe

    ReplyDelete
  24. dah lama tak dtg sini...last dtg 3 tahun lepas

    ReplyDelete
  25. Bestnya. Tak pernah bawa anak2 gi zoo lagi nih...haishhhh...teruk betul kan.

    ReplyDelete
  26. huwaaa! dah lama FD tak pegi zoo. last pegi 2 tahun lepas. huhu

    ReplyDelete
  27. bestnya..akak tak penah sampai zoo melaka lg

    ReplyDelete
  28. @Mimi Azirah sekarang diorg dah buat bnyk penambahbaikan. cuma harga tix mahal sikitlah

    ReplyDelete
  29. @Dianaa hehehe..sama la ngan saya jugak. bawak ni pun sbb nak turutkan permintaan si kakak :)

    ReplyDelete
  30. @Fieda Rafli sekali sekala best la pegi kak. kalau dh selalu, boring gak

    ReplyDelete
  31. @mama aryan pasni bole la bwk anak2 akak pergi berjln kt melaka

    ReplyDelete

Terima kasih daun keladi,
Kepada kawan-kawan yang sudi ke mari,
Jangan segan-segan utk singgah lagi,
Ke blog yang tak seberapa ini.

Salam sayang dari A Wife♥A Mummy♥A Daughter.. ^_^

Half Purple and Blue Butterfly
 

Copyright © 2012 Reserved to A Wife ♥ A Mummy ♥ A Daughter
Design by kinara kinatara