VVIP Yang Terhormat

28.2.13

BERITA : IKEA HENTI JUAL BEBOLA DAGING


Credit : Google
BANGKOK, 26 Februari - Syarikat perabot terkemuka Sweeden, IKEA hari ini menghentikan penjualan bebola dagingnya di kafeteria di cawangan Thailand dan Singapura ekoran kebimbangan mengandungi daging kuda.

Akhbar Bangkok Post melaporkan jurucakap IKEA, Ylva Magnusson berkata, selepas penarikan balik produk itu di  negara-negara Eropah pada minggu lalu, tindakan sama turut diambil di Thailand, Hong Kong dan Republik Dominica.

Beliau bagaimanapun, menafikan bebola daging yang dijual di Thailand mengandungi daging kuda. Agensi berita channelnewasia.com melaporkan IKEA Singapura berkata, bebola daging yang dijual di negara itu mengandungi dagin lembu dan babi dari Australia, manakala bebola daging halal yang dijual di IKEA Tampines, pula mengandungi campuran daging ayam dari Brazil dan lembu dari Australia.

Sumber : Utusan Malaysia

Footnote : Jadi, bebola daging di IKEA Malaysia mcmane pula ye? Saya baru 2x kali makan kt sane. Itupun 2-3 tahun yg lalu. Thihihihi

38 comments:

  1. ala2 seb baik KA x minat langsung makan ni hehehe

    ReplyDelete
  2. baguslah..hentikan saja.jgn buat org ramai keliru

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. xtau la kak. sbb rasanya kt msia ni pun dihentikan jugak

      Delete
  4. nie yg merisaukan...nak makan pun ada masalah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la pslnya. diorg ni nk untung lbh kot, nk bg rasa meatball tu sedap. tu yg tambah daging kuda. mcm2 la

      Delete
  5. haritu dgr dlm berita malaysia punye daging selamat...lgpon malaysia sndri ada bekalan...berita bgtau la...love your V done.ayut pon tak pernah lg mkn...nk merasa gak..org rmai ckp sdap...sedap ke kak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. bole tahanlah. nk kata sedap sgt tu xde lah kan. hehehe

      Delete
  6. Kat IKEA Malaysia pun dah dihentikan penjualan meatball nih buat sementara sebab depa ni pun dah hantar sampel untuk analisa lanjut samada ada daging kuda kee tak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ke? xpelah kan, utk kebaikan kita umat Islam ni jugak sebenarnya. kita x tau halal ke tak produk tu. thanks informing kak!

      Delete
  7. btl ikea malaysia tarik balik jualan bebola tu nak tgu analisa dlu..

    ReplyDelete
  8. semalam ada tengok berita. belum pernah makan lagi meatball kat ikea tu. Tapi meatball frozen tu selalu beli. ntah ntah dah tertelan kot.

    ReplyDelete
  9. nak bagitau ni, MQ tak pernah lagi gi ikea mkn meatball yg org ckp sedap sgt ni.. Asyik tgk org je..Kesian sungguh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe..xpe, nnt kalau diorg sahkan meatball tu ok, g la try. tp bg saya, biasa2 je

      Delete
  10. Klu barang yg was was asal usulnya lebih jgn mkn....huhu

    ReplyDelete
  11. tak pernah makan di ikea..masuk ikea pun nda pernah..hehe

    ReplyDelete
  12. aku x tau kenapa...org ckp sedap sgt meatball ikea tu, aku mkn rasa biasa jer...huhu...

    ReplyDelete
  13. alaaaa yke kak.. baru nk try rasa.. huhuhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhuhu..tunggu dorg sudahkan kajian dan bgtau resultnya dulu ye. akak pun baru dpt tau semlm

      Delete
  14. ye ke.. nasib baik Mak Dara suka makan karipap je bila ke Ikea .. hehehe

    ReplyDelete
  15. Alamak..ummi penah mkn..huhu.. Ingtkn diorang bt sendri,rupanya import gak.. Was2..so xyah mkn dhla..huhu

    ReplyDelete
  16. really?alamak dh selalu sgt ni..kang xpsal2 penglman pernah mkn kuda..hahahaha

    ReplyDelete
  17. bru igt nk g mkn....xjd la gamaknya..sbb ade rse was-was..huhu

    ReplyDelete
  18. alamak faveret ni.. dah berbakul2 makan.. adoila.. camne ekk???

    ReplyDelete
  19. Nasiblah AJ tak penah pegi makan kat sana.....
    Yang dah termakan tu nak buat macam man ek??

    ReplyDelete
  20. what ... ermm rasanya tak prnh mkn. heheh nak mkn pon kene hati2 sgt skrg nie ^^ Promosi Sheshido Black Mask

    ReplyDelete

Terima kasih daun keladi,
Kepada kawan-kawan yang sudi ke mari,
Jangan segan-segan utk singgah lagi,
Ke blog yang tak seberapa ini.

Salam sayang dari A Wife♥A Mummy♥A Daughter.. ^_^

Half Purple and Blue Butterfly
 

Copyright © 2012 Reserved to A Wife ♥ A Mummy ♥ A Daughter
Design by kinara kinatara