VVIP Yang Terhormat

5.10.12

MAJLIS KENDURI DOA SELAMAT (Part 2)


17 September 2012 . Isnin . 11.00 pagi
Taman Muzaffar Shah, Ayer Keroh, Melaka

Majlis kenduri doa selamat ini diadakan bersempena meraikan:
1. Keberangkatan mak abah ke Tanah Suci bagi menunaikan haji
2. Ulangtahun perkahwinan mak abah yang ke 34
3. Ulangtahun kelahiran adik2 bongsu (kembar)
4. Cukur jambul newborn baby anak Kak Long (cucu yg ke 13)
5. Rumah terbuka sempena hari terakhir Syawal

Setiap kali kenduri pun, kami jarang masak sendiri. Semuanya order dgn caterer sahaja. Bkn apa, kesian kat mak nak masak itu ini. Mak abah jadi pengantin, duduk je. Xyah wat pape. Hihi. Breakfast pagi tu pun saya yg masakkan utk tetamu. Mee goreng special je pun. Hehehe. Tapi terpedas skit disebabkan x brp pandai nak bajet bnyk cilinya tu. Tapi dalam pedas2 tu, abis licin mee goreng special saya tu. Bagus3. Xde lah membazirkan. :P

Adik2 saya yg mmg pantang nampak kamera :P
Mak ckp, "Nasib baik kau ade Su. Kalau x, x menang tangan mak nak masak ni semua." Mana taknya, nama je adik beradik perempuan ramai, tapi msg2 dah ade 'handbag' 3-4org. Mmg x dpt nk ke dapur la. Mujur si bambam tu pandai bawak diri main2 ngan cousin dia. Babah pun bole tgk2kan. Hehehe. Bole la saya tlg mak kat dapur. (Saya jugak org yg terakhir bersiap tau. Huhuhu)

Menu makan tengah hari yg sgt menarik. Macam-macam lauk yg ade. (secara otomatik, terbatal dietku. huhuhu)
1. Nasi minyak & Nasi putih
2. Daging masak kurma
3. Sambal udang
4. Sayur campur jawa
5. Rendang ayam
6. Sambal ikan bilis
7. Daging masak kicap
8. Ikan masin & telur masin
9. Ulam2an
10. Sambal belacan
11. Air sirap limau
12. Buah oren sunkist

Mmg best tau kalau buat kenduri ni. Meriah giler! Anak2 dgn ragamnya. Yg mak2 ni gossip sana sini. Hahaha. Topik plg best klau sesama perempuan kalau berjumpa "Eh, kau dah nampak kurus skit. Eh, kau dah nampak berisi skit la. Bla bla bla bla" Saya n cousin pun x lepaskan peluang berborak. Maklumlah, memsg dh berkeluarga. Jumpa pun time Raya je. Tu pun x sempat borak. Hihihihi

Ok, jom kita layan gambar2 sekitar majlis :)

Semua pun tny, "Eh, ni gurl kan."
Mahap ye pakcik makcik.
Saya boboy. Nama saya Ayish Dayyan :D
Kemain lagi bambam kongker tab tu tau
Adik beradik kami dgn anak2 memasing. Meriah!
Newborn baby gurl. Berat baby 4kg!
Kak long bersalin normal tau. Tahniah!
Adik-adikku yg tomei :D
Tabik spring ngan mereka sbb usia perkahwinan mereka dah 30 series.
Semoga mak abah berbahagia hingga ke syurga firdausi :)

Doakan hubungan kami berkekalan juga ye :)
Nantikan update semasa keberangkatan mak abah di Lembaga Tabung Haji. Sedikit sedih di situ...huhuhu :'(

Footnote: Mood dah semakin ok. Saya akan cuba BW blog korang hari ni. Kpd new followers, welcome to my life. Thanks follow. Saya akan terjah blog korang ye. Jgn risau. Saya akan terjah punya. ^_^

23 comments:

  1. lebih mengeratkan silatruhim bila kumpu rami-rami camni..

    ReplyDelete
  2. bestnyer kalu dapat berkumpul reramai adik beradik kan... meriah

    ReplyDelete
  3. byknya menu akak...jenuh nak buat..haha....

    ReplyDelete
    Replies
    1. HH: x semua yg kitorg masak sendiri. Kebanyakannya order dari catering dan sedekah dari makcik2

      Delete
  4. Alhamdulillah, semuanya berjln lancar..

    ReplyDelete
  5. bdk2 klu dh jmpe tab...mmg problem..hihihi..

    ReplyDelete
  6. sedapnya tengok lauk yang tersenarai tu...
    lapar pula rasanya....
    seronok kalau dapat berkumpul ramai2 ni.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. MIZ RUHA: Haha..mmg tergoda tgk menu tu kan. Kihkih

      Delete
  7. Ramai anak pompuan rupe nyer Mak Leha ni... Hepi family...

    ReplyDelete
    Replies
    1. AMYRA: hihihi..bkn ank pompuan je ramai. Cucu pompuan pun ramai gak. :)

      Delete
  8. isk..banyaknye menu kenduri dia..xpernah jumpa lagi sambal udang kt kenduri nih sis..

    ReplyDelete
    Replies
    1. NOR ZILLA: hihi..tau xpe. Klau caterer punya menu skit je sebenarnye. Yg lain2 tu tambahan dari sedekah dari makcik2

      Delete
  9. bertuah mak dapat anak cam sue yerk.. banyak menunyer tu menyelerakan.. sue nampak comeljer berbaju hijau...

    ReplyDelete
    Replies
    1. CHO ZILA: alhamdulillah kak. Sy mmg suka bantu di dapo. Ala kak, tu baju 7 thn lps tu. :)

      Delete
  10. Replies
    1. RIRI YOORIN: yes dear. Dh kumpul reramai gini mmg meriah :D

      Delete
  11. Semoga Mak Abah Sue memperoleh haji yg Mabrur dan dipermudahkan segala urusan di sana... Meriahnya juadah..kalau M pun diet kena tolak tepi ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. SI MATATAJAM: thanks sis. Moga2, amin..tu la, sy pun ngah berdiet. Mkn jugak tp dlm kuantiti yg sikit la. Hihi

      Delete
  12. bestnya ramai adik beradik perempuan.comfirm riuh rendah kalau berkumpul kan :)

    semoga mak ayah terus kekal dan bahagia.amin

    ReplyDelete

Terima kasih daun keladi,
Kepada kawan-kawan yang sudi ke mari,
Jangan segan-segan utk singgah lagi,
Ke blog yang tak seberapa ini.

Salam sayang dari A Wife♥A Mummy♥A Daughter.. ^_^

Half Purple and Blue Butterfly
 

Copyright © 2012 Reserved to A Wife ♥ A Mummy ♥ A Daughter
Design by kinara kinatara