VVIP Yang Terhormat

26.7.12

Syukur Alhamdulillah...

Assalammu'alaikum..Salam 6 Ramadhan 1433H. 
Semalam dah diwar-warkan kat berita pasal bonus ½ bulan gaji bagi kakitangan awam dan bayaran khas RM500 bagi pesara.


Jadi, bagi kakitangan awam dan pesara yg akan menerima ganjaran ini, gunakanlah sebaik mungkin. Semalam pun kakitangan awam dpt gaji kan? Haaaa..kena belanja ikut budget tau. Jgn boros bila berbelanja ye!

Bagi saya, bonus yg akan saya terima ni nnt, insyaAllah saya akan masukkan ke dalam akaun simpanan anak-anak (Amanah Saham). Dan sekiranya ada lebih, nak bagi sikit pada mak abah di kampung. Kami setiap tahun pun beraya dlm keadaan sederhana. Berbelanja mane yg penting dan dirasakan perlu je, yg penting utk anak-anak.

Lagipun, si kakak dah nak darjah 1 tahun depan. So, banyak belanja yg akan digunakan nanti. Dari kecik ni la kita kena didik anak-anak menabung kan. Oh ye..sejak thn lepas, kami dah ajar kakak menabung. Duit baki syiling tu kami akan masukkan ke dalam tabung setiap hari. Dan syukur alhamdulillah, aritu TV lama (TV semasa saya masih di sek ren) dah rosak. So, kami guna duit tabung yg ada dan alhamdulillah dptlah beli TV baru (TV LCD saiz 32").

Bkn nak menunjuk-nunjuk ye kengkawan. Cuma nak beri gambaran pada semua betapa nikmatnya bila kita berbelanja dgn duit yg kita simpan hari-hari bila terjadinya emergency mcm ni. Hehehe.

Moral of the story, kita kena sentiasa berjimat-cermat dlm berbelanja (peringatan utk diri sendiri jugak) dan yg paling penting, kena ada simpanan utk anak-anak dan hari tua kita. ^_^

Syukur alhamdulillah..TERIMA KASIH KERAJAAN MALAYSIA DI ATAS KEPRIHATINAN!

28 comments:

  1. ambaoi seronoklah ye.. KA juga yg xde huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. KESUMA ANGSANA: alhamdulillah. seronok jugaklah. bole tambahkan lg duit simpanan anak2 :D

      Delete
  2. penjawat swasta pun nk jgk! hehe..

    bagus guna cara menabung tu, sikit2 lame2 jadi bukit..
    ida pun dah start ajar isha cara menabung,,suke die main masukkan duit syiling tu dlm tabung..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. IEDA: mmg pun. budak2 seronok dpt mskkn syiling dlm tabung tu. c kakak pun sama :)

      Delete
  3. alhamdulillah.
    spend wisely k dear..

    ReplyDelete
    Replies
    1. IZLA: alhamdulillah.. mmg dh niat nak simpan dlm acc anak2. hehe

      Delete
  4. Hana pun dari kecil dah terbiasa menyimpan duit. masa sekolah duit lebih sekolah. tapi bila dah besar ni awal2 dapat dah congak2 berapa nak guna bulan ni & lebih tu terus simpan bank. Apa jadi pun guna je la duit kat tangan tu. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. HANANABIHAH: betul tu. kena buat budget setiap bulan baru tau supaya x terover budget. akak kdg2 g shopping memane, klau cashier mitak duit syiling akak ckp je xde. sbb nk duit balance tu, bole msk tabung :D

      Delete
  5. Alhamdulillah..
    syukur, dptlah tampung memana yg patut kan..
    heheheh

    ReplyDelete
  6. Replies
    1. MASZMADI: dpt la tampung belanja mane2 yg perlu kan. hehe

      Delete
  7. alhmdulillah best lah akak...tumpang gembira lah cmni...klo x msti sya dpt..sob sebak..bahahahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. HAIRY: thanks dik. ala, jgn la sedih2. ade rezeki lain nnt :D

      Delete
  8. nk mintak jugak la dgn boss keje swasta nie. hikhik

    ReplyDelete
    Replies
    1. CIK RONGOKS: hehe.. klau bole dpt, bestlah :D

      Delete
  9. alhamdulillah...murah rezeki semua...ida xdpt lah tp nk kena mnta kt abg2 gk naty..hehe..betol 2 kak, wat simpanan utk anak2 ms kn dtg :)

    ReplyDelete
  10. seronok kan...dpt le topup mane2 yg perlu atau buat stendbai lepas raye.....lieya dpt tau dari en laki petang lik keje tu....tapi tak puas ati, nak gak tgu paper...dok laa refresh2 berita harian online tu heheeheh....keluar jek, terus post status kat fb....hihii

    ReplyDelete
    Replies
    1. LIEYALATIF: syukur sgt2. sue dpt tau pun dari Buletin Utama. mcm x percaya je, mcm dlm mimpi je kan. tgk kwn2 ramai update status kt fb. trs rase seronok sgt. bole wat simpanan n blanje skit mane yg perlu :)

      Delete

Terima kasih daun keladi,
Kepada kawan-kawan yang sudi ke mari,
Jangan segan-segan utk singgah lagi,
Ke blog yang tak seberapa ini.

Salam sayang dari A Wife♥A Mummy♥A Daughter.. ^_^

Half Purple and Blue Butterfly
 

Copyright © 2012 Reserved to A Wife ♥ A Mummy ♥ A Daughter
Design by kinara kinatara