VVIP Yang Terhormat

27.7.12

Perangai Pelik... ^_^

Assalammu'alaikum WBT. Salam Jumaat kawan2. Salam 7 Ramadhan 1433H..

Rasa terpanggil pulak nak berkongsi pengalaman sewaktu mengandung dolu-dolu. Hehehe. (mcm la ramai sgt anak kan). Bagi tidak menghampakan permintaan seorang rakan blogger saya, adik Ayuejean (yg sgt peramah tu. hihi. mmg bole geng ngan akak ni). Aritu dia dok bercerita psl kwn seoffice dia yg preggy. Ade sedikit kepelikan semasa preggy moment. So, lain orang, lain ragamnye kan. Hikhik ^_~

Perangai pelik semasa 1st pregnancy (Tahun 2005)

1. 1 day after buat urine test, automatically saya dpt simptom 'morning sickness'. X kira pagi, petang, siang, malam. Sakit sgt!
2. X boleh bau masakan yg berasaskan ayam (x kiralah ayam goreng, sup ayam, dan ape saje yg melibatkan ayam). Padahal, ayam adalah feveret saya. Mmg boleh loya dibuatnya klau terbau. So, saya mmg x masak di awal kehamilan tu.
3. Hanya boleh makan nasi putih, telur mata/telur dadar bersama kicap di awal kehamilan. Itu sahaja yg saya boleh telan. Huhuhu (cemane la doktor x marah, berat saya bkn makin naik, tp makin turun)
4. Suka bau sabun! Haaaa..yg ni mmg agak pelik skit. Setiap kali saya basuh baju, mesti saya akan buat sabun tu hingga jadi buih. Mmg sedap giler baunya. Disbbkan kesedapan bau tu, saya pernah try jilat. Haha. Mmg peliklah!
5. Suka bau car perfume (klau x silap jenama Ambi Pur-Tobacco). Hari-hari naik kereta, mesti saya akan cium natang tu. Haha!
6. Suka bau perfume yg husb saya pakai (Dashing kot, x ingat plak. huhu) Mmg sedap lah. Siap mintak sebotol utk saya cium setiap masa. kahkah
7. Suka basuh bilik air. Ni habit saya setiap kali balik dari kerja. Dari awal kehamilan sampailah saya dah nak bersalin. Bayangkanlah dgn perut saya yg memboyot tu sambil mencuci bilik air. Saya x boleh tgk bilik air kotor dan bersepah.
8. Suka mengemas rumah, menyapu sampah, mengemop lantai dan basuh pinggan mangkuk. Saya x suka tgk rumah bersepah. Rase rimas pulak. (emak kata baby dlm perut tu perempuan, sbb tu rajin giler2 punya. yeke? ntah la kan)
9. Ni adalah perkara rutin saya mase preggy, saya suka berdandan dan make-up. Especially, klau nak pergi kerja dan shopping. Mmg saya akan pastikan saya kelihatan cantik berseri. Ntah, pembawakan baby agaknya. Hihi.
10. Suka pakai aksesori wanita cam rantai, gelang n cincin. Giler shopping mase tu.
Dan alhamdulillah, seperti yg emak saya jangkakan (sbb tgk habit saya lbh ke arah perempuan) mmg saya bersalin baby girl. :D

Handling Jac's Charity Concert at our resort :)

Perangai pelik semasa 2nd preggy (Tahun 2011)

1. Mase ni saya ligat bersukan dan berkawad. Xtau pun preggy. Tau-tau je dah ade isi dlm perut. Tapi alhamdulillah, rahim saya kuat. :)
2. Pas abis latihan berkawad, saya rase loya tgk nasi kukus ayam goreng. Rase semcm bila pndg ayam goreng tu (loya!) Tapi saya pk, perut kosong agaknya. Saya x pk pun saya preggy, xdelah saya buat urine test. Tunggu for a few weeks later. (It's +ve! Ya Allah, nasib baiklah xde ape2 yg terjadi kan mase saya dok mengelinjang bersukan.)
3. Skali lagi. X boleh bau masakan/makanan berasaskan ayam!
4. Hanya boleh makan nasi putih, telur mata/telur dadar bersama kicap di awal kehamilan. Itu sahaja yg saya boleh telan. Huhuhu (skali lagi kena marah dgn doktor sbb berat x naik2, makin turun je)
5. Tiap kali balik rumah, mesti saya akan tidur dulu sbb rase letih sgt.
6. Malas nak buat kerja rumah (apa pun x boleh nak buat sbb badan asyik rase letih je. huhu)
7. X boleh bau perfume yg hubby saya pakai. (pdhal perfume tu saya hadiahkan utk dia). Bau busuk je perfume tu. Siap soh hubby beli perfume yg lain, tp saya kena cium dulu sedap or x. Hehehe
8. Suka bau sabun lagi! X kiralah sabun apa pun. Tiap kali basuh baju/basuh pinggan, mesti saya akan amik bau dulu. Haha!
9. Suka bau sabun Dettol yg warna kuning tu. Rase mcm nk makan je! Sedap sgt bau nye. (pelik sgt la pulak kan perangai tu)
10. Suka beli preggy dress dan aksesori wanita. Tapi x pakai sgt pun mase tu, cuma suka je. :D
11. Suka makeup jugak, tp kdg2 klau dtg malas tu, makeup nipis je.
12. Alahan pada lipstick. Habis mengelupas bibir ni. Huhu. So, just pakai Vaseline je. Mmg x pakai lipstick hingga bersalin. Pucat sungguh!
13. Alahan pada pemakaian cincin, gelang dan jam tangan. So, mmg saya x pakai langsung sampailah saya bersalin.
Emak pun ckp saya preggy baby boy kot sbb agak keMALASan di situ. Hehe. Dan mmg baby boy pun yg kuar tu.
Lihatlah perutku yg besar itu :D

Alahai, mcm2 perangai kan mase preggy ni. Nak wat cemane, bkn salah ibu mengandung.
Walaupun mcm2 perangai yg kuar dan mcm2 jugaklah simptomnya, saya tak pernah serik utk mengandung dan melahirkan lagi. Kerana itulah anugerah seorang WANITA yg bergelar ISTERI dan IBU.

Pengalaman korang pulak cemane? Ade x yg pelik2 cam yg saya lalui tu, atau ade yg lebih teruk dari tu?

Jom, kongsikan! :D

22 comments:

  1. Byk gila akak..haha..yg xtahan perfium tuh..hahaha...knp org ngdung dia jd pelik ea :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. HAIRY: haaaa..tau xpe. biasalah tu, pembawakan budak :P

      Delete
  2. tu la kan...lain anak lain pengalamannye....lieya tgk perut pun lain2 bentuk n besarnye....betul laa org kate girl ngan boy ade beza dari segi pembawakan ngan bentuk perut....

    tapi satu yg pasti awak tetap cantik berseri mase preggy..seri preggy kan....

    ReplyDelete
    Replies
    1. LIEYALATIF: pembawakan budak kan. nk buat cmne. pasrah je la. hehehe

      Delete
  3. asalam ... agak agak nyer "preggy" yang seterus nyer ... apa laa plakk ... heheheeeeeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. ABG AJAK: wkumslm. haha. soalan cepumas ni. just wait n c je la ye :D

      Delete
  4. preggy anak sulung tak ada pelik2..muntah pun tak pernah..tp anak kedua..tak boleh tgk isi ayam...nak telan pun tak boleh..huhuhhu..tp my mom kalau preggy suka makan serbuk kopi kasar tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. MAMAEMA: tu la kan. lain org lain pengalamannya. mak saya pulak suka mkn beras mentah2, dh mcm kacang je. hehe

      Delete
  5. Heheheh.......
    Wah yang 1st preggy tu siap jilat buih sabun semata2 nak rasa.....
    Nak tanye ni kak... Sedap ke??

    ReplyDelete
    Replies
    1. AYUEJEAN: haha..mmg pikirkan blk cam kelakar je kan. sabun pun bole. mane sedap. bau je sedap. rase pahit! hahaha

      Delete
  6. setiap orang ada pengalaman berbeza setiap kali preggy kan.. seronok dengar... hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. MASZMADI: betul tu dear. mmg lain2 ragam hehe

      Delete
  7. saya preggy takde pelik mana pon. cuma berbeza dengan suria, saya tak boleh bau sabun basuh/sabun pencuci pinggan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. IZLA: hehehe. nk wt cmne, bkn salah ibu mengandung. :d

      Delete
  8. comel dan berseri muka sue waktu preggy kan... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. IEDA: nmpk cam berseri sbb cover dgn makeup. hehehe

      Delete
  9. bestnya ada pengalaman macam nie kan
    doakan anum yer sis

    ReplyDelete
    Replies
    1. ANUM: mmg best sis. insyaAllah, akan ade rezeki tu nnt :)

      Delete
  10. Comel nampak berseri2 gitu..i like sangat!

    ReplyDelete
    Replies
    1. SHERWIEYNA: eh xde lah berseri mane pun. tu semua makeup je tu. huhu. klau 2nd preggy tu, mmg malas nk makeup kdg2. pucat je muka. hehee

      Delete
  11. pergh...akk siap jilat sabun 2 yg x tahan...mmg agak pelik lah tp orang preggy neh mmg kita x bole nak jangka pon perangai dia..kadang2 berubah 360 dari perangai asal...ida pasan pon sbb tgk akak2 ipar..hehe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. IEDA: tau xpe kan. mmg pelik tp ni la hakikatnya. bkn kita buat2, tp dh semcm kehendak hati nk buat camtu. hehehe

      Delete

Terima kasih daun keladi,
Kepada kawan-kawan yang sudi ke mari,
Jangan segan-segan utk singgah lagi,
Ke blog yang tak seberapa ini.

Salam sayang dari A Wife♥A Mummy♥A Daughter.. ^_^

Half Purple and Blue Butterfly
 

Copyright © 2012 Reserved to A Wife ♥ A Mummy ♥ A Daughter
Design by kinara kinatara