VVIP Yang Terhormat

31.7.12

Diapers Buat Bayi Saya :)

Entry ini adalah khas utk ibu-ibu bapak-bapak. Tapi yg bujang trang tang tang nak baca dan comment pun ape salahnya. At least boleh Belajar dari pengalaman ibu-ibu ni utk masa depan. hehehehe

Mase anak sulung saya dulu, saya bersalinkan dia di Hosp Pantai. Dan dapatlah free gift diapers jenama Mamy Poko, susu Anmum for newborn dan mcm2 lagi lah gift yg diorg bagi. Mmg bestlah klau bersalin kt private hosp. Mcm2 dpt kan. Mula2 pakaikan je la diapers yg gift tu. Tgk mmg ok, dah mahal mestilah ok kan. Harga RM44. Haaa, agak mahal di situ. (seb baik dpt free kan. hehe)


So, saya tukarkan ke jenama Fitti. Murah dan selesa dipakai oleh baby! X melecet lgsg. Terus melekat diapers jenama Fitti utk c kakak sampailah umo dia 2 thn. After 2 years old, she's totally free from diapers! Hehehehe. Harga promosi mase tu RM23.90 (skang mane nk dpt dek non oi. hehe)


Mase bam bam pulak, saya bersalinkan dia di Hosp Sg Buloh. Mase tu pun dpt free gift diapers jenama Pampers dan susu Anmum for newborn. Ingatkan mase bersalin kt private hosp je dpt gift ni, tp kt govt hosp pun dpt jugak. (Baguslah klau mcmtu. Mesti ramai yg akan gunakan perkhidmatan govt hosp pasni). Mmg ok lah diapers jenama Pampers ni. Tapi mahal skit la pulak kan.
X ingat brp harga. huhu

Disebabkan harganya yg agak mahal, kami tukar kpd diapers jenama Drypers plak. Tapi bam bam x bole pakai, melecet2 dibuatnya. (kesian...) Lg satu, sticky dia x thn lama. Klau terkena air/minyak, sticky dia xbole nak stick lg dah. Harga sekitar RM36. Beli pun sbb dpt free gift shampoo dan saje nak try test pd baby.


Terus tukar jenama lain. So, try Fitti. Pun sama jugak. Dahlah sticky x tahan, pastu klau bam bam tido, mesti akan bocor.  (tiap hari la nk kena cuci tilam dia. huhu) Dan yg plg kesian, akan melecet jugak! Harga promosi mase tu RM25.90. Itupun tgk tempat jugaklah. Ade yg jual mahal skit. Disebabkan melecet tu, kami terus tukar ke diapers jenama Diapex.

Harga Diapex pun x terlalu mahal. Aritu beli saiz L=RM27.99 klau x silap. Kira murah jugaklah kan. Yang penting bagi kami, ianya sesuai dgn kulit baby. Murah or mahal tu blkg kira. Kita perlu fikirkan keselesaan anak2. Klau mahal tapi x serasi dgn kulit anak kita pun x guna jugak kan.

Jadi, diapers jenama apa yg sesuai utk anak2 anda?
Adakah anda mementingkan KESELESAAN, HARGA atau JENAMA?

Footnote: mood agak ke laut skit arini sbb arini baru naik kerja dari bercuti. huhuhu. nnt saya terjah blog korang ye. ^_^

34 comments:

  1. sepanjang ika keje kat taska dulu, mcam2 diapers ika jumpe. tp paling ramai guna petpet la. hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. CIK RONGOKS: ye la, petpet slalu wat promo. lgpun material yg digunakan mmg elok. pena gak try kt baby, tp melecet je. huhuhu

      Delete
  2. first time nak tinggal jejak nih,neves plak hihihihihi

    yg penting bile pki kan dekat baby,xde melecet2 merah ke hape.

    sy pakai macam2 tgk mane yg offer.hehehehehheeh

    ReplyDelete
    Replies
    1. NAZIRAH: betul tu. keselesaan utk baby tu yg penting :)

      Delete
  3. anak 1st kami guna mami poko..best..tapi yg 2nd tu tak tahan pulak guna mami poko (alhamdulillah jugak..kalau tidak poket mami dia yg tak tahan :P)
    lepas tu guna pet pet..petpet masa baru keluar murah..lepas tu fabric tak macam kertas..ok sangat.. skang still guna petpet utk adik..tengah pk nak potty train lepas bulan puasa ni.. hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. RAI: mami poko agak mahal skit kan. klau sorg bole gagahkan lg. dh msk 2-3 mmg xtahan la. hehehe

      Delete
  4. mcm saya, tak kisah jenama apa pun. janji baik utk anak.
    tp kdg2 tu. b'gantung gak pada bajet saya. kalau bajet lebih. guna yg elok sikit. kalau bajet ciput. saya guna yg biasa2 jer.hihi..
    (tp yg paling bagus pet pet)

    ReplyDelete
    Replies
    1. LOVELY: klau sesuai dgn anak kira ok la tu. senang :D

      Delete
  5. Anak 1st DRYPERS, pastu bertukar kepada Cloth Diaper sampai lah dia potty training. Memang jimat.

    Anak 2nd DRYPERS gak. Malas nak membasuh Cloth Diaper...huhuhu...

    Anak 3rd pon DRYPERS...hehehe...Tapi kan MamyPoko best lah sbb dpt feegift. Tapi tu lah, tang poket plak yg tak best. Anak dah 3 ni kena berjimat cermat sket. Nak start ber CD, tapi tak tau bila.

    ReplyDelete
    Replies
    1. FIZA: saya x brp nak gemar drypers tu sbb sticky dia x melekat klau dh terkena minyak or air. dan baby melecet klau pakai. tu yg cari lain, serasi dgn kulit baby :)

      Delete
  6. oo sy x bli lg diapers sbb xtaw nk bli brand ape. huhu. rs nk try bli semua. tgk mn yg ok. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. IZYAN: xpe, awk beli je mane yg awk rase ok. klau bole beli yg saiz kecil dulu utk try kt baby. biasanya newborn xde mslh. bila dia dh besar skit tu yg kita baru tau kulit dia alah or serasi ngan diapers tu :)

      Delete
  7. for KA keselesaan come 1st, pas tu baru tgk tang harga!...

    ReplyDelete
    Replies
    1. KESUMA ANGSANA: setuju!! bila dah ok, baru tgk price pulak kan :)

      Delete
  8. pakai drypers ja kak..hahaha :p
    lmbt lg nk khwin T_T

    ReplyDelete
  9. ini keperluan penting bila dah ada anak...

    member2 saya tengok banyak guna drypers...

    suka tengok iklan pampers...

    ReplyDelete
  10. dulu pakai drypers..skrg dah tukar pada yg last tu..murah dan tempat tampalnya boleh berulang kali

    ReplyDelete
    Replies
    1. MAMAEMA: diapex mmg bagus kan. skit pun tak bocor. :D

      Delete
  11. Isha dulu try mamypoko tp melecet pastu tukar drypers pun same jgk dry petpet same gak sudahnye huggies je smpi skrg..

    ReplyDelete
    Replies
    1. IEDA: x mampu pulak nak pakai huggies. klau sorg bole gagahkan lg. tp klau 2-3 anak sok, mmg fengsan la mummy bila tgk harga. hehehehe

      Delete
  12. buat ms nie, ekin gne 3 jenama diapers ut zara...
    Pureen, Drypers ngan PetPet
    so far sumenye Zara pakai ok, xde melecet....
    Pureen murah, tp material keras skit....cpt bocor
    Drypers soft...harga pon xdelah mahal sgt
    Petpet ekin suke....nak beli kene tngu promosilah.....hehehe
    tp xdelah mahal sgt....lebih kurg drypers je...

    ReplyDelete
    Replies
    1. EKIN: maybe sbb zara msh kecil n dlm pantang lg kot. mase ayish dlm pantang lg, mcm2 jenama dh try. semuanya ok. tp bila start msk taska, abis melecet. bila dh pandai jalan ni, trs beralih ke DIAPEX. tu yg plg terbaik skali. selesa dan jimat. :)

      Delete
  13. Sama mcm tomei sy..pakai drypers melecet...now pki huggies...ok jugak...nk pki mami poko mahal pulak...hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. SYUHADAH: Huggies pun saya x mampu nak beli. huhu

      Delete
  14. Sama mcm tomei sy..pakai drypers melecet...now pki huggies...ok jugak...nk pki mami poko mahal pulak...hihihi

    ReplyDelete
  15. masa anak kecik dulu saya guna huggies dan pet2 pet jer..kalau lain mmg tak boleh..habis melecet.

    ReplyDelete
    Replies
    1. FIEDA: petpet dah bagus kat sticker tu. tp anak saya pakai melecet juga. huhu

      Delete
  16. aisha masa baby guna Fitti, pehtu try guna drypers... x boleh coz kulit melecet.. balik ke fitti, then umo dia 2 thn tukar ke Pet Pet... alhamdulillah ok, n pelekat tu jenis yang boleh bukak tampal bukak still lagi melekat.. n sekarang dah x pakai pape dah..... hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. MASZMADI: sbb tu ramai yg pilih pet pet utk anak2 mereka. sbb sticky tu wpun dh bukak still bole melekat lg. same jugak mcm diapex. x sia2 beli. hehehe

      Delete
  17. saya pakai 2 diapers untuk zarif.
    petpet dan hey baby
    petpet untuk malam. hey baby untuk hantar ke nursery.

    ReplyDelete
    Replies
    1. IZLA: klau kulit dia sesuai pakai bnyk2 jenis, senang la. anak saya kulitnya sensitif skit. diapers yg mahal pun x bole, try cari yg murah ok pulak. hehehe

      Delete
  18. Tengah usha jenama diaper yang lain sebab dah penah pakai Drypers dengan Mamypoko. Sekarang nie tengah promo Diapex, takut lak nak try.

    ReplyDelete

Terima kasih daun keladi,
Kepada kawan-kawan yang sudi ke mari,
Jangan segan-segan utk singgah lagi,
Ke blog yang tak seberapa ini.

Salam sayang dari A Wife♥A Mummy♥A Daughter.. ^_^

Half Purple and Blue Butterfly
 

Copyright © 2012 Reserved to A Wife ♥ A Mummy ♥ A Daughter
Design by kinara kinatara