VVIP Yang Terhormat

9.3.12

"9 Mac 2011"

Assalammu'alaikum...Salam Jumaat yg penuh berkah..Salam 9 RabiulAkhir 1433H..saat yg amat menggembirakan hati seorang mommy dan babah..saat ini lahirlah insan yg tlh 9 bulan 10 hari berada dlm rahim mommy..syukur alhamdulillah..

** kenangan terindah ketika mengandungkanmu.. **
7 Mac 2011 (Isnin, 2 petang - 8 malam)

Saya dan my dear hubby berjalan2 di Jusco Bandar Baru Klang..kebetulan Doc Su bagi mc selama seminggu berikutan saya dah keluar tanda dan dah mula rase pre-contraction..jadi, saya ambil peluang ni utk beli brg2 persiapan terakhir utk bakal anak mommy..sepanjang perjalanan tu saya xde rase ape2..cuma sedikit contraction yg selang beberapa jam..Doc Su suggestkan utk banyakkan berjalan..mak pula dh bekalkan bunga kacip fatimah utk mudahkan bukaan..so, saya dh start minum..

Jalan2 kt Tesco mmg meletihkan dgn keadaan saya yg sarat..ade juga 3-4 org kakak or makcik yg dok jeling perut saya..mungkin perut saya dh turun, dh nmpk tanda2 nk bersalin kot..tapi saya teruskan berjalan2..sesekali bila contraction tu, saya stop sekejap..coz pre-contraction x berapa sakit sgt..huhuhuhu..lame juga kami di Jusco..lps cuci2 mata, pegi makan..pastu beli jugak mane2 items yg berkenan utk baby..klau dh perempuan tu, mmg rambang mata je la kan..haha..tp tujuan utama saya ialah utk mencari Jamu Bersalin Lengkap Selapan Air Manchur..actually ade 2 jenis, pil or jamu..saya nak cari yg jenis pil tu..yg jamu tu confirm x lalu nk makan..

Lepas cari jamu tu kt Tesco, tp still xde jugak..klau ade pun, mahal dr harga biasa..kami menuju ke Kompleks PKNS Shah Alam..kt situ bnyk toko jamu..jalan punya jalan, tp lbh mahal dr kt Tesco..aduh..penat dah ni..at last, pegi Seksyen 18 Shah Alam..kt situ pun bnyk gak toko jamu..mmg ade pun..dan lbh murah dr yg biasa..siap boleh tawar menawar lagi..akhirnya jumpa jugak..setelah hmpr sehari suntuk berjalan n mencari..hahaha..nk cari jamu je pun kan..at last, smpi rumah dh pukul 9 lbh..smpi2 je, saya terus mandi dan tidur..penat!

8 Mac 2011 (Selasa, 3 pagi)

Saya terjaga..mase tidur saya seolah2 bermimpi saya buang air..tp realitinya, air ketuban saya dah pecah bercampur darah!!!! Saya kejutkan en suami yg sdg nyenyak tidur..saya dah start risau, sbb kalau air ketuban dh pecah, tambah lg ade darah mmg kena ke hosp la jwbnye..saya dan en suami terus bersiap2 ke hosp..brg2 persiapan dh ade dlm kereta..tapi saya tunggu jugak dlm 1/2 ke 1 jam..pk punya pk, kami decide ke hosp..xnk lah something happen..

8 Mac 2011 (Selasa, 4.30 pagi)

Daftar masuk ke Hosp Sungai Buloh..mase ni x ramai sgt..so, mudahlah skit proses pendaftaran..tp klau nk tau, kami x bole bwk msk hp tau..tp saya curi2 bwk jugak utk mudahkn communication dgn en suami dan kwn2..5.30 pagi doc pakar check bukaan saya..dah 2 cm..then, dok di katil menunggu utk check hearbeat baby memandangkan air ketuban dh keluar sikit..kedengaran sorg perempuan india n perempuan cina mengerang sakit..tp bila doc check bukaan dorg, baru 3-4 cm..doc soh sabar n tunggu..klau ye pun sakit, xyah la nk menjerit bagai..kan mengganggu org lain..ish2..

Saya tidur sekejap supaya ade tenaga nnt..pukul 7.30 pagi bangun utk bfast..ramai jugak lh yg ade kt c2..ade sorg akak tu dh 7 anak, kali yg ke 8 ni susah pulak nk bersalin..dh terlebih 10 hari, dh 2 hari dia kena tahan..gerun saya dibuatnye! yg kwn sorg lg ni, sebaya saya..anak sulung..dia kata ank dia melintang..petang nnt doc nk scan baby..insyaAllah mane tau baby akan berpusing kan..sesekali dia mengerang sakit sbb contraction..mcm saya dh ade pengalaman..so, saya tenangkan dia..kesian tgk dia..menangis2..

8 Mac 2011 (2 petang)

Saya ditmptkn di satu bilik dgn sorg akak ni..dia wife kpd askar..borak2 dgn dia..ni ank yg ke 5 ni..tp lain mcm skit sbb slalu senang nk keluar..yg ni payah pulak..kes dia mcm saya jugaklah..jarak 5 thn cmtu..hehe..rezeki akak..sesekali nurse dtg check hearbeat baby, amik bp..nurse ckp pukul 4 ptg standby, doc nk check bukaan..aduh..part ni yg plg malas sy nk hadapi..sakit!

8 Mac 2011 (4.30 petang)

Doc check bukaan..baru 3 cm..ya Allah..lamenye..dari pagi td saya dok cni baru 3 cm je..sakit contraction tu mmg ade..tp sekejap2 je..saya masih boleh bertahan..then dpt sms dr my dear..diorg ckp mak abah dah sampai..saya yg pd mulanya nak tidur, bangun semula..yg x bestnye, husb x bole masuk sehinggalah bukaan dh 10 cm..visitor yg lain pn klau nk melawat, saya kena keluar..leceh! mak bawak kan makanan utk saya..so, simpan mknn tu utk dinner dear..borak2 dgn mak, abah n c kakak..then, tetiba nama kena panggil..nurse nak check bp n hearbeat baby..betul kan saya ckp td..leceh..saya nk kena keluar masuk pulak..tp nk wt cmne dh tu prosedurnye..huhu

8 Mac 2011 (6.30 petang)

Nurse check heartbeat baby dan bp..dia bgtau kul 9 mlm ni doc dtg nk check bukaan awk..klau dh 4cm, kitorg tolak ke labor room..ok lega! then saya bgtau kt mak abah saya nak tidur kejap..mak abah ckp diorg nak balik dulu..saya soh stay kt rumah kami, tp abah tamo sbb nk amik adik2 balik keje nnt..saya bgtau yg mungking mlm ni saya akan bersalin..tp dh itu keputusan abah, saya akur je la..

8 Mac 2011 (9.30 malam)

Doc check bukaan..alhamdulillah..dah 4 cm..doc pecahkan trs air ketuban yg ade..then, nurse masukkan 'air sabun' utk mudahkan buang air..then, saya sms kt dear soh standby..jgn pegi mane2..in case klau nurse panggil..tunggu punya tunggu 11 mlm baru saya ditolak masuk ke labor room..duduk dlm tu sorg2 plak tu..sejuk yg teramat..menggigil2 dibuatnye..huhuhu..pd mulanya doc soh drip water utk mudahkan bukaan..tp doc yg sorg lg tu kata tunggu dulu..sambil2 tu nurse suruh baca zikir dan doa ape2 yg patut..mase ni mmg contraction saya dh semakin kerap..tapi saya bertahan lg..xde lah meraung2 bagai..

Bayangkanlah, dari saat saya masuk di bilik menunggu hinggalah kt labor room, saya sorg2 je..tanpa ditemani suami..dgn sakit contraction lagi..dgn darah yg dh mengalir lg..mmg sakit..tp saya cuba bertahan jugak..xnak nnt menggangu ibu2 yang lain..nnt kena marah dgn nurse n doc pulak..actually, mase ni saya dah mengantok..saya lelap sekejap..tapi tidur2 ayam je..ade jugak doc masukkan saluran tiub kt pundi kencing saya utk mudahkan saya utk buang air..tp x sakit..x terasa ape pun..sesekali nurse dtg tgk bacaan heartbeat baby..

9 Mac 2011 (11.45 tgh malam)

Masa ni doc tgk heartbeat baby kurang sikit..agak lemah la..dh bertekak pulak 2 org doc kt situ..yg sorg tu dh betul soh drip water..tp yg sorg tu kata tunggu dulu..nurse ckp klau lg stgh jam awk xde rase nk berak, doc nak operate memandangkan baby awk dh lemah..saya ckp dlm hati, "bodoh! korang yg buat keje main blasah je, aku pulak nk tanggung benda ni..mmg bengong! klau jadi ape2 pd saya dan anak, korang tanggung la.." then, doc yg sorg tu drip water utk mudahkan bukaan pintu rahim..nurse ckp, "ini ubat utk cepatkn bukaan ye..tp sy drip jugak ubat thn sakit..awk rehat dulu ye..klau dh rase sakit, awk pggl kami.."haaa..mcm ni la layanan yg baik yg mmg sewajarnya semua patient dapat..xde lah org asyik complaint je kan..mmg cepat klau drip water..baru 15 min - 30 min camtu, saya dh terasa sakit contraction yg teramat..

9 Mac 2011 (12.50 tgh malam)

Saya dah x boleh tahan lagi..mase ni saya minta nurse dan doc panggil husb saya..mase ni dear plak xde kt tmpt menunggu depan tu..nurse call banyak kali..saya suruh cari jugak sampai dapat..dear bergegas2 dtg labor room..alhamdulillah..doc ckp tunggu dulu..dia nk check bukaan..mmg betul dah 10cm..dah tiba mase utk bersalin ni..saya gunakan pengalaman yg saya ade sebelum ni..doc soh teran mcm nak buang air besar sembelit..saya teran dan teran lagi..saya gunakan segala kekuatan yg ade..my dear di sisi beri semangat dan pegang erat tangan saya..dgn beberapa kali teran je......................

9 Mac 2011 (1.02 pagi)

Akhirnya, insan yg selama ini berada di dalam rahim saya selama 9 bulan 10 hari selamat dilahirkan..syukur alhamdulillah..saya bersyukur sgt2..nurse tunjuk bebird nk bgtau jantina baby..berat baby 3.05 kg..mommy ni..mommy nak kiss, nak hug..nurse bgtau dia nak bersihkan baby dulu dan tunggu jap coz doc nak jahit bukaan tadi..mase ni sakit skit..saya nmpk jarum dan benang tu..nak pengsan dibuatnye..nak x nak saya kena tahan jugak..sementara tu dear azan kan baby..

Then nurse dtg bawa air milo utk saya minum sbb mase tu saya mmg haus yg teramat..duduk dlm aircond, then drip water lg..x bole minum n makan plak tu..mmg terasa haus giler..dpt minum air milo panas tu pun rase x cukup..nak mitak lg segan plak..saya rehat jap..then, nurse dtg bwk baby.. "sayang, kite dah azankan baby..baby kita comel" nurse mitak saya suakan baby di cik B..mengalir airmata saya coz baby nak minum wpun mase tu xde susu..tp utk percepatkan proses susu, kena bagi baby minum jugak..mmg dh niat saya nak fully BF..

Lega dan bersyukur..hanya itu yg saya rase skang ni..rase sakit semua dh hilang bila baby dh keluar dan bila baby dh ade dlm dakapan..syukur sgt2..

:: saat kelahiran ::

:: 1 bulan ::

:: 2 bulan ::


:: 3 bulan ::

:: 4 bulan ::

:: 5 bulan ::

:: 6 bulan ::

:: 7 bulan ::

:: 8 bulan ::

:: 9 bulan ::

:: 10 bulan ::

:: 11 bulan ::

:: 12 bulan ::
 Syukur alhamdulillah..begitulah pengalaman saya melahirkan insan yg diberi nama 'Ayish Dayyan bin Zakaria' (Ayish : penghidupan yg kekal, Dayyan : pelindung)..hari ini genap setahun usiamu..mommy rase mcm baru je melahirkan kamu ke dunia ni..

Selamat ulangtahun kelahiran yang PERTAMA buatmu sayang..semoga menjadi anak yg soleh dan berguna di masa akan dtg kelak..insyaAllah..semoga mendapat keredhaan di dunia dan akhirat kelak......semoga baby dimurahkan rezeki, diberikan kesihatan yg baik..insyaAllah..babah, mommy n kakak always  you sayang...

HAPPY 1ST BIRTHDAY TO U, AYISH DAYYAN...

Foot note: sambil saya menaip ni, airmata mengalir mengenang kembali kisah2 di saat mengandung dan melahirkan my bam bam ni..mmg seronok bila bergelar ibu..sedikit sedih terbit di hati kerana anak2 saya jauh dr mata.. :'(

11 comments:

  1. amboi pipi ayish dr lahir smp skrg tembam! comel =)

    slmt hari lahir =)

    ReplyDelete
  2. Munnafendy: ha'ah..mmg bam bam..mak2 sedara dia pn geram je tgk..hehehe..thanks aunty munna :)

    ReplyDelete
  3. hepi besday ayish...

    semoga jadi anak yg soleh besar nnt ye sayang...


    p/s: mmg sebak kalau ingat masa kita mengandung dan melahirkan anak tu kan...itulah namanya pengorbanan seorg ibu...

    ReplyDelete
  4. salam kenal,

    happy 1st birthday ayish.. moga jadi anak yang solah pada ibu n babah yerk..

    ReplyDelete
  5. Kak Wahida: thanks aunty..insyaAllah.. :)

    ReplyDelete
  6. Maszmadi: terima kasih aunty..semoga apa yg didoakan menjadi kenyataan..amin.. :D

    ReplyDelete

Terima kasih daun keladi,
Kepada kawan-kawan yang sudi ke mari,
Jangan segan-segan utk singgah lagi,
Ke blog yang tak seberapa ini.

Salam sayang dari A Wife♥A Mummy♥A Daughter.. ^_^

Half Purple and Blue Butterfly
 

Copyright © 2012 Reserved to A Wife ♥ A Mummy ♥ A Daughter
Design by kinara kinatara