VVIP Yang Terhormat

1.8.13

KRONOLOGI : BERSALIN ANAK KE-3

Assalammu'alaikum WBT...

Ni saya nak ceritakan sedikit pengalaman2 yg saya lalui beberapa hari sebelum saya bersalinkan anak ke-3 kami. Fuhhh..mmg lain benar pengalaman kali ni berbanding masa bersalinkan kakak dan bambam. Cuma ada sedikit persamaan ketika turun tanda semasa bersalinkan bambam. Time ni hanya berserah kpd Allah SWT agar dipermudahkan segalanya..

1 JULAI 2013 (2 MINGGU SEBELUM BERSALIN)
Disahkan menghidap cirit birit, xtau di mana silapnya. Mungkin tersalah makan, perut ibu mengandung agak sensitif. X boleh tersilap makan sikit. Agak lama jugak saya kena cirit birit, lbh kurang 4-5 hari jugaklah. Hari ke-3 tu, gagahkan jugak ke office tapi still teruk lagi. Sudahnya hari ke-4 saya kena demam pulak. Dapat MC lagi dari doktor panel sbb takut jejaskan baby inside. Doktor bgtau cirit birit pun salah satu tanda kecil nak bersalin...

7 JULAI 2013 (1 MINGGU SEBELUM BERSALIN)
Dah turun tanda (turun tanda seperti sehari sebelum haid) dan mengalami pra-kontraksi atau lbh dikenali sebagai kontraksi main2 (braxton-hicks). Doktor bagi MC selama 5 hari. Time ni mmg x ke office langsung sbb pra-kontraksi ni pun sakit jugak. Kejap dtg, kejap kang hilang. Risau dibuatnya. Mmg x fikir ape dah, cuma fikir ttg diri dan baby inside je. Tapi kalau bos x faham xtaulah kan. Huhuhu

11 JULAI 2013 (3 HARI SEBELUM BERSALIN)
Masa ni dah turun lendir putih bercampur darah. Mmg xde rase sakit pun. Cuma kekerapan kontraksi tu selang sejam sekali. Tapi bila doktor check, baby masih tinggi lagi. Belum turun habis lagi. Kontraksi pun still main2 lagi, kejap ade, kejap xde. Time ni hubby dah risau sbbnya dia busy dgn show bln puasa. Dia dah bgtau member yg main angklung jugak utk standby in case kalau2 saya bersalin pada hari show. Kakak keep calling me tanya mummy dah bersalin ke belum. Mak pulak cakap kalau sakit kontraksi selang setgh jam, cepat2 g hospital. Tidur malam pun x lena. Disbbkan doktor bagi MC seminggu tu, saya pulun wat keje rumah ape yg patut, utk bagi bukaan cepat sikit. Hubby marah sbb dia nak saya rest je. Dari dok diam baik kemas pe yg patut. Mane tau saya bersalin mlm tu jugak. Hihi

13 JULAI 2013 (1 HARI SEBELUM BERSALIN)
Lendir bercampur darah dan kontraksi semakin kerap. Saya dan hubby dlm standby mode. Anytime je boleh bersalin ni. Tunggu punya tunggu, kontraksi hanya ada sejam-2 jam berselang seli, saya xnak ke hospital terlalu awal. Seriau kalau duduk wad menunggu lama2, asyik kena check bukaan je mcm masa bersalinkan bambam dulu. Berbelas jam bukaan nak ke 4cm..huhu

TO BE CONTINUED...

Footnote: Tunggu..saya akan ceritakan pengalaman bersalinkan anak ke-3 kami soon..ada baby tecik ni tak dapat nak hadap blog/fb/instagram/twitter selalu..hihihi..jap2 baby nanes nak susu....tunggu next next entry k..

37 comments:

  1. Assalamualaikum kak suria. bestnyaa pengalaman bersalin. sheila nak next entri, hehehe baby jangan nakal2 kat rumah tau. akak pantang kat Melaka kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumsalam Sheila. Tunggu ye..yes dik. Akak berpantang kt melaka ni. Klau kt subang, bole dtg rumah. Tunggu akak blk sana hjg bln 8 ni..

      Delete
    2. kak, tak sabar nak jumpa. heee tunggu kat rumah k. hehehe

      Delete
  2. dah ada n3 tntg cerita pengalaman bersalin yg baru ni yes yes yes !

    ReplyDelete
  3. salam sue...baca ni intan berdebar2 ..huhu...semoga sue sihat selalu ya..:)

    ReplyDelete
  4. cepat sambung.. tak sabar nak baca ni

    ReplyDelete
  5. Alaaaa...sambung plak.

    Akk tak citer lagi pengalaman bersalin anak ketiga. Masih dlm draft ☺☺

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi..sabar tau kak..
      Nnt story mory k..nak tau gak :D

      Delete
  6. x sabo nk tgk baby ni kak..
    kasi reveal sket..
    hehe

    ReplyDelete
  7. fuh.. terbaik lagi siap rekod semua kejadian. nanti sambung k

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haruslah kak..nnt bila anak2 dah besar, diorg bole tgk cmne perjalananan mummy nya mengandung dan melahirkan.. :)

      Delete
  8. tngl sehari pon msih tak byk kontraksi kan...mmm..byk ilmu kna blaja ni..hahahaha...nnt smbg ea kak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ayut, makin dekat nak bersalin, makin kerap dan sakit kontraksinya.. :D

      Delete
  9. pengalaman terindah begelar ibu kan sue...lain anak lain ragamnyer....bertuah kite, hapus dosa2 kecil kite bile kite melahirkan zuriat....


    **selamat hari raye buat sue sekeluarga...mohon ampun maaf zahir dan batin...moga2 kite mendapat keberkatan di syawal yg mulia .....

    selamat berpantang di hari raye heheheeh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah lieya..diberi peluang utk melhirkan zuriat, satu moment yg indah..
      Selamat hari raya buat lieya sekeluarga juga :)

      Delete
  10. cepat2.. akak nak tau kisah selanjutnyer.. ooo dah bersalin rupanya sue.. eh ketinggalan betoiler akakni...
    anyway tahniah untuk sue sekeluarga.. selamat hari raya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye la kak..nk tau cmne nya..sue pun dh lama x update blog, nk reply komen2 ni pun dekat sebulan..kiki

      Delete
  11. wah dah dapat cucu pcl...haha tetiba jer. Tahniah dari pcl to be cont.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihihi..xpe dpt cucu muda2..terima kasih PCL ^_^

      Delete
  12. Kena carik entri 'kronologi sang bapa - saat menanti kelahiran anak di depan bilik bersalin' :)

    Tahniah dari saya dan selamat beridilfitri bersama keluarga

    ReplyDelete
  13. dpt baby dah kak? Wah, tahniah. bestnya..
    Cerita2 akak tu takutnya saya baca. takutnya bila saat2 kelajhiran tu kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks baby comel..hihi
      Setiap ibu yg mengandung, pasti akan lalui proses bersalin ni ;)

      Delete
  14. Replies
    1. X sure plak ema..yg pastinya masa bersalinkan bambam mmg ada ketuban darah.,

      Delete
  15. Alhamdulillah dah selamat bersalin...tahniah dear

    ReplyDelete

Terima kasih daun keladi,
Kepada kawan-kawan yang sudi ke mari,
Jangan segan-segan utk singgah lagi,
Ke blog yang tak seberapa ini.

Salam sayang dari A Wife♥A Mummy♥A Daughter.. ^_^

Half Purple and Blue Butterfly
 

Copyright © 2012 Reserved to A Wife ♥ A Mummy ♥ A Daughter
Design by kinara kinatara