VVIP Yang Terhormat

29.3.13

TAHUKAH ANDA : KENAPA MIGRAIN?


Masalah migrain ini dihadapi oleh ramai orang. Sebenarnya, ada banyak sebab migrain boleh menyerang. Jika anda selalu mengalaminya, info di bawah berguna untuk anda membuat langkah pencegahan dari terkena serangan migrain.

Perubahan hormon estrogen
Hormon estrogen yang banyak pada wanita dapat menyebabkan migrain, khususnya pada waktu hormon ini tidak stabil iaitu sebelum dan semasa kedatangan haid, ketika hamil atau ketika sedang menjalani terapi hormon.

Stimulasi anggota tubuh
Cahaya yang terlalu terang, suara yang terlalu keras atau bau tertentu yang sangat menyegat seperti bau wangian dan asap rokok dapat menjadi penyebab migrain.

Perubahan cuaca
Perubahan cuaca yang keterlaluan atau tidak menentu serta perubahan tekanan udara dapat menjadi penyebab migrain.

Jadual tidur tidak menentu
Pola tidur yang tidak menentu seperti tidur terlalu sedikit, atau terlalu lama boleh menyebabkan anda mengalami migrain.

Keletihan
Olahraga atau aktiviti fizikal yang lebih berat biasanya boleh menjadi punca terkena serangan migrain.

Makanan dan minuman
Kandungan yang terdapat pada makanan dan minuman boleh menjadi penyebab migrain. Minuman berahkohol, atau yang mengandungi kafein sebaiknya dihindari. Coklat, keju atau makanan yang tinggi kandungan MSG atau bahan pengawet boleh menjadi penyebab migrain.

Sumber : Mingguan Wanita

Footnote : Selalu juga kena migrain disebabkan tak dapat tidur yang cukup. Maklumlah kan, bila perut semakin membesar ni, maka makin sukar nak dptkan tidur yg berkualiti, asyik terjaga je. Mujurlah incik hubby rajin bangun malam-malam buatkan susu utk bambam. 

25 comments:

  1. dulu selalu gak kena migrain ni...
    tapi lepas amalkan lifeline dah tak de dah....
    P/s- rajin en.hubby bangun buat susu anak ye...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la kan. saya kalau nak tido lena, sebelum tido tu kena minum susu panas.

      hehehe. dia mmg rajin kak, x perlu disuruh pun

      Delete
  2. Replies
    1. tu la. rasanya nad ade bgtau dulu. jgn lupa bnykkan rest tau

      Delete
  3. mmg selalu kena migrain attact ni dah cuba mcm2 ubat tp tak boleh jgk.. last2 redha je lah huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. oyeke..ubat migrain adalah tidur. kalau boleh, elakkan pengambilan ubat

      Delete
  4. Tak pernah lagi kena migrain.. sakit kepala biasa je.. alhamdulillah.. hopefully tak ada lah kan.. tengok kawan kena, sakit sgt...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg sakit pun. mcm saya ni sbb jarang dpt tidur yg cukup. nak2 pulak dah semakin sarat ni

      Delete
  5. dulu time study mmg slalu kena migrain, bukak buku je migrain, eh3, hehe, kalo tutup buku terus hilang migraine semua..akai semua ni..hihihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..itu semua alasan belaka. tp akak pun sama gak dulu. kihkih

      Delete
  6. Liza selalu gk kena migraine. Bila bau perfume lg la tmbh migrain

    ReplyDelete
  7. baru pertama kali dalam hidup ini kena migrain. azab yak mat. rasa mcm mimpi ngeri.........

    ReplyDelete
  8. bagaimana pula cra mengubatinya tau mencegahnya.

    ReplyDelete
  9. sue peknen ke? baca kat footnote tu…huhuhu..tahniah ye
    intan dulu rajin migraine…sekarang dah x ada sangat dah..jarang2 belaku..hehe..

    ReplyDelete
  10. risau bila tgk mamaD bila kena silau terik mentari....migrainnya datang..

    ReplyDelete
  11. assalamualaikum ... kakak saya selalu migrain sampai muntah2 . dah ada info , tau la camna nak handle nanti ...

    ReplyDelete
  12. cuaca sekarang ni boleh menyebabkan sakit kepala...panas sangatkan.

    p/s : ema kat Hotel Grand Bluewave minggu ini.

    ReplyDelete
  13. akak kalu sakit kepala memang ubatnya tidur je..

    ReplyDelete
  14. Lepas sembuh dr denggi berdarah masa darjah 3 memang saya rajin kena sakit kepala seminggu dua kali paling kurang. Rasa seperti kepala ditekan dengan batu, seperti ada sesuatu yang besar ingin keluar dari kotak kepala; kadang kala masa tidur pun kena. Jenuh berubat klinik hospital akhirnya redha bila seorang ustaz kata penyakit saya akan hilang secara beransur hingga umur saya cecah 18 tahun (jika dipanjangkan umur). Beban itu saya tanggung dan alhamdulillah selepas 18 tahun ia hilang sendiri.

    ReplyDelete

Terima kasih daun keladi,
Kepada kawan-kawan yang sudi ke mari,
Jangan segan-segan utk singgah lagi,
Ke blog yang tak seberapa ini.

Salam sayang dari A Wife♥A Mummy♥A Daughter.. ^_^

Half Purple and Blue Butterfly
 

Copyright © 2012 Reserved to A Wife ♥ A Mummy ♥ A Daughter
Design by kinara kinatara