KUALA LUMPUR 15 Jun - Semua pemegang dan pemohon baru Sijil Halal Malaysia yang menggunakan produk HP Sauce dan Tabasco Pepper Sauce diarahkan menukarnya kepada produk lain yang memiliki sijil halal berikutan penemuan asid deoksiribonukleik (DNA) babi dalam produk berkenaan.
Menurut Pengarah Bahagian Hab Halal Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), Sazali Harun, mereka juga diminta melakukan proses samak dan mengemukakan bukti surat akuan samak daripada Jabatan Agama Islam Negeri masing-masing kepada Jakim.
"Jakim sebelum ini telah mengambil sampel produk tersebut dan keputusan Jabatan Kimia Malaysia mengesahkan terdapat DNA babi di dalamnya.
* Credit to Ida sbb forward email pagi tadi..Thanks! |
"Mereka juga dikehendaki untuk mengemukakan resit pembelian produk baru kepada pihak kami," katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.
Dalam kenyataan yang berasingan, beliau turut memberitahu, Sijil Pengesahan Halal Malaysia bagi Syarikat Lucky Food Processing Sdn. Bhd., ditarik balik berkuat kuasa serta-merta berikutan penemuan DNA babi dalam produk Chicken Burger Patties dan Chicken Taiwan Sausage keluarannya.
Penarikan sijil halal terhadap syarikat tersebut dilakukan berdasarkan keputusan mesyuarat Panel Pengesahan Halal Malaysia yang diadakan pada 22 April lalu.
Sumber dari Utusan Malaysia, 16 Jun 2011
Foot note: fuuuuhhhhh...nasib baik la x pena makan sos ni.. -_-"
tq sue for the info
ReplyDeleteawak.... sos nandos tu?????????
ReplyDeleteterima kasih sbb kongsi info ni... moga kita semua tak beli benda2 yg tak halal ni...
ReplyDeleteLuv: u're most welcome..sharing is caring..
ReplyDeleteMama Sherry: sos nandos jenama ape ek? x pasan plak..
ReplyDeleteArarnadzmie: sama2 kasih.. :)
ReplyDeleteni bukan sos pizza hut ker??seriau i.
ReplyDeleteKak Ct Shah: yup2..ni sos yg kt pizza tu..
ReplyDelete